Колко точно отцепва Цветан Цветанов от ГЕРБ?

Бойко Борисов и бившият му заместник Цветан Цветанов

Колко хора от ГЕРБ ще привлече бившият заместник на Бойко Борисов Цветан Цветанов в новата си партия? Това може би е един от най-задаваните въпроси около “Републиканци за България” – новата партия на Цветанов, чието учредяване е в неделя.

В последните седмици членове на ГЕРБ от Банско до Бойчиновци напускат с отворени писма и заявяват подкрепа за доскорошния заместник на Борисов. На този фон управляващата партия ГЕРБ отчита ръст в членската си маса, твърди нейният организационен секретар Цветомир Паунов.

Кое е вярното? Пробойни могат да бъдат намерени във всяко твърдение – от обясненията на приближените до Цветан Цветанов, че “гербери от цялата страна напускат разочаровани”, до подаваните от централара на ГЕРБ данни, че членовете на партията вече са над 98 000 души.

Ситуацията не може да бъде преценена обективно, казва политологът и изпълнителен директор на социологическата агенция “Галъп интернешънъл” Първан Симеонов.

“Засега се вижда, че хора, отпаднали от формацията на Борисов, се присъединяват към „Републиканци за България“. Истината е, че най-много от ГЕРБ отцепва не бившият втори в партията, а ситуацията в страната”, казва Симеонов.

I Роенето след Цветанов

От създаването на ГЕРБ през 2006 г. до миналата година Цветанов беше вторият човек след лидера Борисов, но беше принуден да подаде оставка от всичките си постове след съмнения за корупция, станали известни под името „Апартаментгейт“. Месеци по-късно той обяви, че се готви да създаде собствен политически проект.

След като намеренията му станаха публични, постепенно от различни краища на България отделни представители на управляващата партия започнаха да декларират, че я напускат. Бившите кметове от ГЕРБ Атанас Камбитов (Благоевград), Георги Икономов (Банско) и Кирил Котев (Сандански) обявиха, че се присъединяват към “Републиканци за България”.

Напускането на отделни членове и цели организации на ГЕРБ започна през май. Тогава около 50 членове на партията във Видин напуснаха. Бившият кмет на Видин Огнян Ценков, ГЕРБ, каза тогава, че за него би било чест да участва в „евентуален нов политически проект“ на Цветан Цветанов. Ценков потвърди пред Свободна Европа, че се е включил с радост в проекта, защото е “разочарован от своите съпартийци”.

Скоро след това стана известно и разделението в редиците на ГЕРБ в Плевен. Председателят на общинската структура Петя Василева и още осем партийци изпратиха писмо до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов срещу областния координатор Мирослав Петров.

Според тях Петров взима решения „на тъмно, след консултации с представителите на БСП и ВМРО в града“. Плевенската структура на ГЕРБ беше сред тези, в които имаше промени между изборите за Европейски парламент през май 2019 г. и местните избори през октомври същата година. Това се случи веднага след като Цветанов напусна ръководството. Тогава Петров стана областен координатор в Плевен и зае мястото на депутата Владислав Николов. Преди това премиерът Борисов се беше заканил да „чисти до корен“.

         “ С настъпването на есента
            съобщенията за напускащи ГЕРБ
            отново зачестиха.

През летните месеци процесите изглежда затихнаха, но с настъпването на есента и предстоящото учредяване на формацията на Цветанов в края на септември, съобщенията за напускащи ГЕРБ отново зачестиха.

Неотдавна 50 души от организация на ГЕРБ в Шумен напуснаха. Шефът на Общинския съвет в Баните Венцислав Шишков обяви, че напуска партията заедно с още 28 човека. За сходни процеси в по-малък мащаб медиите съобщиха и за организациите в Павликени, Полски Тръмбеж, Руен. 25 души от организацията на ГЕРБ в Бойчиновци също обявиха, че се присъедиянват към “Републиканци за България”.

“Много хора са разочаровани. В цялата страна. Вижте и колко мои колеги бивши кметове – Камбитов, Икономов и други също се присъединяват към проекта на Цветанов. Просто ГЕРБ в страната се рои. Не знам с колко, няма и как да знам, но виждам разочарование в хората в цяла България”, каза пред Свободна Европа бившият кмет на Видин Огнян Ценков.

I Сметките, които не излизат

По думите на Ценков само от видинската организация на ГЕРБ, заедно с него, в края на миналата година са напуснали 100 човека, които ще се присъединят към “Републиканци за България”.

Месеци след напускането на част от видинската организация централното ръководство на ГЕРБ се похвали с над 200 новоприети членове. Така партията се опита да неглижира роенето в града.

Ценков обаче твърди, че е намерил противоречение между обявените от ГЕРБ числа и тези, с които той е разполагал като областен председател на партията. “Към ноември 2019 година членският състав на ГЕРБ в града беше 1700 души, преди няколко седмици Владимир Тошев (депутат и областен координатор за Видин – бел.ред.) обяви, че след показното увеличаване на членовете от това лято, членовете са 1200. Може нещо да се е объркал, разбира се”, каза Ценков.

Той не отговори еднозначно на въпрос дали има манипулация в данните, които ГЕРБ представя за членовете си, но напомни, че е бил наясно със ситуацията до ноември, 2019 г. “Тогава си бяха 1700”, каза бившият кмет.

Организационният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов оспорва тези числа. “Ноември месец 2019 година във Видин сме имали 1395 членове. Напуснали са ни 67 души, а не 100”, каза Паунов. И добави, че новоприетите са 162 души. “Така, като сметнете науснали и новоприети, в момента там имаме 1490 души”.

Данните, които Паунов представя, се разнминават както с твърденията на Ценков, така и с официалните съобщения до медиите за новоприети членове на ГЕРБ във Видин. Според редица медийни публикации в началото на месец юни тази година, представители на ръководството на партията, начело с Томислав Дончев, са връчили 234 нови членски карти. Според сметките на Паунов обаче новите членове са 162-ма.

Разминаването е със 72-ма души. И то се получава само по данни, подавани от ГЕРБ. Огнян Ценков смята, че в желанието си да покажат, че не са им нанесени щети, от централата на ГЕРБ са приели „показно, за пред камерите“ доста хора, които са членове на партията отдавна.

         “ Разминаването със
            72-ма души във Видин
            не е единственото,
            което може да се забележи
            в данните, цитирани от
            регистъра на ГЕРБ.

Разминаването със 72-ма души във Видин не е единственото, което може да се забележи в данните, цитирани от регистъра на ГЕРБ.

“За тази година, до края на август сме приели 1343 души, а напусналите са 490. Виждате, че няма отлив от партията ни заради намеренията на г-н Цветанов да създаде своя”, коментира Цветомир Паунов.

Централата на партията обяснява, че някои от напусналите са щели да бъдат изключени така или иначе заради неплатен членски внос. Според Паунов всяка година “във всяка област около 200 души отпадат заради неплащане на членския внос”. Областите в България са 28 и това означава, че около 5600 души трябва да отпадат от ГЕРБ годишно. „Груба е тази сметка – по около 5000 души, да”, потвърди Паунов.

Тези отпаднали обаче не се отчитат в официалния брой на членовете на ГЕРБ. “Виждате – приемаме под над 2000 души на година, и те като се сметнат, си излизат”, каза Паунов.

Сметката обаче не излиза и така. По изчисленията на Паунов, заради неплатен членски внос от ГЕРБ трябва да са изключени около 15 000 души за три години. Числата, които предостави обаче, сочат ръст на членовете с около 5000 души – 0т 93 984 (2017 г) до 98 204 (август, 2020 г). За този период новоприетите членове са 8914.

I „Две десни партии ще сме“

“Има много кухи бройки, те не се отчитат. Реалната членска маса е около 15% от цитираните данни”, каза пред Свободна Европа бивш член на ГЕРБ, който обаче не пожела да бъде цитиран. Желанието си да говори неофициално аргументира така: “Все пак не бива да се конфронтираме от самото начало, две десни партии ще сме – може да се наложи сътрудничество”, каза бившият активист на ГЕРБ, който днес е част от партията на Цветанов.

В тази посока е и анализът на политолога Първан Симеонов.

“Ако Борисов е умен, а той е съобразителен политически играч, може да се възползва от настоящата ситуация. И ако един ден Цветанов влезе в парламента, кой знае – можем да видим партньорство. Според мен Цветанов цели именно това – по някакъв начин Борисов да зависи от него. Това ще бъде вид реванш за бившия втори”, коментира Симеонов. Според него макар и сега да се противопоставят, доскорошните партньори ще опитат да запазят диалогичен тон.

Полина ПАУНОВА Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)