Колко ще похарчите за празника Хелоуин?

Хелоуин ще постави рекорд тази година. Американците ще похарчат 9,1 милиарда долара за празника.

Най-много пари ще отидат за костюми – около 3,5 милиарда долара. Близо 3 милиарда ще бъдат похарчени за лакомства. Почти толкова американците ще дадат и за украса на къщите си.

Според националната статистика на САЩ – повече от 170 милиона американци отбелязват Хелоуин, което го прави един от най-популярните празници.

[ad id=“255238″]

На 31 октомври и в много други страни, сред които и България, се празнува Хелоуин.

По традиция на днешния ден се дълбаят тикви, организират се маскени партита, погаждат се номера, разказват се страшни истории и се гледат филми на ужасите.

Костюмите за Хелоуин обикновено копират тези на свръхестествени фигури като чудовища, призраци, скелети, вещици и демони. С течение на времето към тях се добавят и костюми на популярни герои от научно-фантастични филми, на известни личности, нинджи и принцеси.

[ad id=“225664″]

Произходът на празника е свързан с древните келти. Те празнували своята Нова година – Самхайн, в края на октомври, когато прибирали последната си реколта. Келтите вярвали, че в нощта срещу тяхната Нова година се отваря границата между мъртвите и живите. Тогава сенките на тези, които са починали през изминалата година навестяват Земята. Древните вярвали, че те се опитват да се вселят в телата на живи хора.


image0 (9K)