Кондьо стана строител в Англия

От една година Кондьо – легендата на чалгата от 90-те години на миналия век, живее в Англия. Изпълнителят на славните парчета „Доко, Доко” и „Мъни, мъни” и дуетите с Лия се е преместил зад граница с цялото си семейство.

По време на най-критичните дни заради ситуацията с Ковид-19, ромската фамилия избрала да остане зад граница. Заради излизането на Великобритания от Евросъюза, ромите се притеснявали да напуснат Острова, за да не би случайно да не могат да се върнат впоследствие. Кондьо твърди, че развива свой бизнес, но според запознати работи в строителството. 56-годишният вече чалга ветеран изкарвал доста прилични приходи от дейността си – над 4000 паунда. Съпругата му пък се препитавала като чистачка и също печелила добре.

Неотдавна музикантът получил оферта от Сливенския театър да направи моноспектакъл за живота си. Той обмисля офертата, но на този етап не бил готов да зареже уредения си живот в Кралството и да си дойде в родния Сливен.

Междувременно мзикантите от групата с атрактивно заглавие „Цинга Манга Фънк” направиха нова интерпретация на най-големия хит на Кондьо „Доко, Доко”. За разлика от феновете на фолка, които са във възторг от песента, легендарният чалга изпълнител е бесен. Лежалият в затвора като сводник ром дори плаши със съд създателите му.
Още щом „Цинга Манга Фънк” пуснали парчето в интернет, приятели на Кондьо Савов, както се казва по паспорт певеца, му се обадили, за да го поздравят за кавъра. Той го чул и яхнал метлата. „Доко, Доко” била авторска песен, но никой от групата не му се обадил, за да го попита може ли да я изпълни.

„Ще ги съдя! Песента е моя”, жалвал се пред колеги музиканти разгневеният Кондьо. „Цинга Манга Фънк” е в състав вокалистката Ева Перчемлиева, която свири на перкусии, китаристите Ангел Демирев, Петър Миланов и Христо Минчев и барабанистът Кирил Добрев.

Парчето на Кондьо бе сред най-големите хитове в чалготеките през 90-те. Според изпълнителите от групата емблематичният хит е плод на народно творчество и те са придали на някогашния хит ново, модерно звучене. Любопитен детайл е, че текста на песента е създаден от поетесата Надежда Захариева, вдовица на Дамян П. Дамянов, а впослествие – зам.-министър на културата в правителството на тройната коалиция, оглавявано от Сергей Станишев. Във видеоклипа към новия вариант на „Доко, Доко” музикантите са облечени в барокови костюми и с перуки.

През 2006 г. Кондьо получи 10-годишна присъда при първоначален строг режим и глоба от 100 000 лв. Музикантът влезе в бургаския затвор с присъди за трафик на жени и склоняване на непълнолетна към проституция. Докато бе зад решетките, в родното законодателство се появи поправка в Наказателния кодекс, известна като „Ванко 1”. Тя значително намали наказанията за склоняване към проституция, ако не са свързани с принуда към употреба на наркотици. Така 10-годишната присъда на Кондьо се намали на 3 години и глоба от 8000 лв. В затвора започнал да работи и престоят му бил съкратен с още 3 месеца.

 


image0 (9K)