Константин Коцев, който махна с ръка и си отиде

Константин Коцев – Пацо е роден на 4 юни 1926 г. в Цариград, Турция. Завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1950 и актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1958 г. при проф. Кръстю Мирски.

[ad id=“225664″]

След сезон в Бургаския театър става един от основателите на Сатиричния театър, на чиято сцена е от 1959 до 1984 г. Шест години е в трупата на Театър „София“, а от 1990 г. е артист на свободна практика.

Знаменити негови комични роли на сцената са Жевакин в „Женитба“ на Гогол, Тартюф в едноименната комедия на Молиер, Брюлевич в „Кандидати на славата“ от Вазов, Гоца Герасков в „Суматоха“ и Исай в „Януари“ на Радичков, Човекът в „Обличане на Венера“ на Д. Жотев, както и ролите му в моноспектакъла „Дневникът на един луд“ от Гогол, „Час пик“ от Ставински, „Свинските опашчици“ от Дитл, „Големанов“ от Ст.Л. Костов и мн. др.

[ad id=“263680″]

Първата му роля в киното е в дебютния филм на Валери Петров и Рангел Вълчанов „На малкия остров“ (1958). Любимец на няколко поколения българи той става с филмите „Първи урок“, „Инспекторът и нощта“, „Привързаният балон“, „Шведските крале“, „Случаят Пенлеве“, „Бялата стая“, „Тихият беглец“, „Топло“, „Шарен свят“, „Къщи без огради“, „Нощните бдения на поп Вечерко“, „Равновесие“ и др., както и с десетки роли в постановки на Телевизионния театър.

След дълга борба с болестта на Алцхаймер актьорът напуска света на живите на 4 август през 2007 година.

афиш.бг


image0 (9K)