Контраадмирал Михайлов: Малко вероятно е да има мини чак до брега

Малко вероятно е морските мини да достигнат до брега у нас или да бъдат изхвърлени от морето на брега, увери контраадмирал Кирил Михайлов по време на брифинг в щаба на флота във Варна.

Той посочи, че на този етап в българските териториални води няма открити мини.

Контраадмирал Михайлов увери, че по отношение на безопасността на корабоплаването се вземат всички необходими мерки за да се продотвратят нежелани инциденти. Командирът призова всички, които плават в морето, своевременно да подават сигнали, ако открият обекти, които наподобяват мина, за да могат да бъдат взети навременни мерки.

Още по темата

29 мар 2022 12:43

23

Според него опасността за рибарите е много по-малка, заради факта, че течението преминава доста по-източно от Варненския и Бургаски заливи.

Най-близко до брега на север течението е при Калиакра – на около 1 миля навътре, а на юг – на около 3 мили срещу Резово, посочи още контраадмирал Михайлов.

„Потвърдиха се и нашите предположения, че евентуално, ако има плаващи мини, те ще следват повърхностното течение в западната част на Черно море, което се движи от север на юг“, каза още контраадмиралът. Това течение преминава на около 20 мили източно от Варна и на 30 мили източно от Бургас.

Мините, които са установени до момента в Черно море, са от типа Ям – котвена малка мина с взривно вещество 20 килограма, поясни контраадмирал Кирил Михайлов, цитиран от БТА. Мините, които бяха унищожени в Босфора и пред Иниада, са били в бойно положение, а откритата в Румъния – не, тя е била с поставени предпазни чугунени капаци върху рогата й.

„Наличието на вече три потвърдени плаващи мини за съжаление показва, че войната, която се води на север от нас, по един или друг начин ни засяга пряко в морската среда“, добави висшият военен.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)