Контролното преброяване отчете минимални разминавания в 3 от 39 избирателни секции в чужбина

В 3 секции в чужбина, в които гласуването е провеждано с машина, е установено разминаване между данните в протоколите и преброените контролно разписки. Това е показало контролното преброяване на случаен принцип в 39 секции извън страната, съобщи БНР.

Разминаване с един и с два гласа е установено в една от секциите в Лондон, в Харлем и в Чорлу, са установили от ЦИК. От комисията ще направят ново контролно преброяване, когато разписките физически достигнат до България, за да установят причините за проблема.

В същото време от Министерството на външните работи (МВнР) съобщиха, че има затруднение относно доставянето на изборните книжа от седем секции зад граница, които се намират в Австралия и Република Южна Африка (РЮА). Причините са свързани с ограниченията около пандемията и налагането на карантини на служители на посолствата на България.

В изборния ден редица национални медии поставиха акцент върху настъпилите проблеми, свързани с машинното гласуване, както и на преминаването в някои секции към вот с бюлетина. По време на изборния ден от ЦИК съобщиха, че при 52 от всички 10 516 или 0.49% от машините е бил установен проблем, наложил преминаването към хартиено гласуване.

В няколко от брифингите си след изборите от партия ГЕРБ отправиха многократно обвинения във фалшифициране на машинни вот, както и че „някой е пипал машините“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. .


image0 (9K)