Анализи

Коритаров: Не е изключено БСП да внесе вот на недоверие заради шпионския скандал, Решетников спомена Сидеров…

Политическите последици ще изпреварват доста радикално и бързо юридическата доказателствена част. Това заяви журналистът Георги Коритаров пред „Още от деня“ на БНТ във връзка с обвинението към председателя на национално сдружение „Русофили“ Николай Малинов в шпионаж и забраната Леонид Решетников да влиза в България за срок от 10 години.“

Аз например смятам, че не е изключено БСП да внесе вот на недоверие към правителството в сферата на външната политика и сигурността и да разчита на нещо, което Леонид Решетников отбелязва в контекста на изключването на Волен Сидеров и „Атака от Коалицията „Обединени патриоти“. Решетников казва, че Волен Сидеров е изключен заради проруски и русофилски настроения. Много е възможно БСП да поиска да провери в условия на поискан вот как ще реагира „Атака“. Това нещо прави потенциално нестабилно мнозинството на българското правителство, заяви журналистът.

В студиото гостува и председателят на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД професор Захари Захариев“. Двамата с Коритаров се обединиха около мнението, че дори Малинов да бъде признат за виновен за незаконни трансфери и пране на пари, това не са доказателства за шпионаж.

„Това е не просто сериозно обвинение, а обвинението, което когато се оповестява, трябва да бъде скрепено с неопровержими доказателства. Досега когато са залавяни хора, обвинени в шпионаж или когато са били публично съобщавани подобни скандали, това е било съпроведено с много конкретни аргументи и доказателства“, коментира Коритаров.

Според него в случая се оповестява нещо, което е преди частта с оповестяване на доказателства. Той смята, че трябва да се изчакат крайните доказателства.

Професор Захариев каза, че по силата на логиката за задържането, изнесена от заместник-главния прокурор Иван Гешев, могат да бъдат задържани множество политолози и журналисти, които имат подобно виждане на това, цитирано от прокуратурата.

Той допълни: Не може за това, че един човек излага някакви свои виждания, свързани с геополитическата ориентация на нашата страна, ние да го обвиняваме в шпионаж. Това е смешно.

Захариев смята, че втората част от аргументацията, свързана с трансфери на парични средства и факти, която може да навежда на мисълта за незаконни трансфери и пране на пари, е по-сериозна. Но според него това не е шпионаж.

Ако господин Малинов действително се е поставил в позицията на една трансмисия, която обслужва тези икономически интереси (в Русия и България – б.р.) и се търси сглобката в името на някакви дивенти, това е, разбира се, негова персонална отговорност, заяви проф. Захари Захариев.

Faktor.bg

Ваня Русева

Recent Posts

Кои са четирите фактора за дълъг живот?

Изблиците на гняв могат да провокират инсулти...

19 минути ago

Жълт код за значителни валежи в осем области днес

Вижте къде ще вали най-много...

20 минути ago

Румънски джип се обърна по таван и спря в дърво

Жена е пострадала при катастрофата в Русе...

33 минути ago

Митничари разкриха контрабандно оборудване за яхти за 100 бона

Оборудването е разкрито в контейнери в Бургас...

2 часа ago
image0 (9K)