Корнелия Нинова: Борисов стана говорител на Ердоган

„Обвиняваме Бойко Борисов в неадекватно поведение, несъобразено с предишни решения на правителството, без мандат от парламент и Министерския съвет, за тези разговори”. Това каза на пресконференция днес лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според нея Борисов поставя България в „унизителна позиция”. „От името на България министър-председателят еднолично променя позицията и се явява куриер и говорител на Ердоган. С чий мандат той пое тази роля?”

„Кое наложи така рязко и еднолично без мандат нито от парламента, нито с решение на МС да смени позицията на България, която през март 2016 г., по неговите думи в парламента е следната: „По въпроса за отпадането на визите на държавите за ЕС на турски граждани, желанието ни е това да се извърши, когато се види, че Турция действително изпълнява ангажимента за реадмисия. Освен това Турция следва да изпълни показателите от пътната карта за визова либерализация с ЕС?“. Попита Нинова.

По нейните думи Турция не изпълнява тези условия и затова трябва да се изгради отговорна национална позиция и да се защити националният интерес на България.

„БСП поставя две искания с началото на парламентарния сезон. Първо – изслушване на министър-председателя в парламента и второ – свикване на Консултативния съвет за национална сигурност при президента по темата: „Споразумение Турция-ЕС – ролята на България и защита на националния интерес на България”, посочи Нинова.

„За нас е очевидно, че Турция рекетира в момента ЕС и нашият министър-председател е говорител на този рекет”, каза Корнелия Нинова.

Последователните срещи на Борисов с турския президент Реджеп Ердоган и с германския канцлер Ангела Меркел и неговите изявления получиха

остри критики и от опозицията в дясно.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев смята, че „в този диалог България няма ясни и силни аргументи, а изпада в положението на молител пред Високата порта. Единственото, което Борисов може да предложи, е повече намеса на Анкара във вътрешните ни дела и ролята си на пратеник на Портата в Берлин, която вече изигра. Но трябва да е ясно, че Ердоган води твърда политика на изнудване, насочена не само към България, а към цяла Европа. България не може да се защити с молби и услуги. Единственият шанс е твърда обща европейска политика, а през ролята на куриер ние губим малкото си авторитет да определяме посоката на европейската политика…”


image0 (9K)