Корнелия Нинова обясни защо БСП ще върне мандата

По думите ѝ парламентът е неспособен да вземе важни решения

При избора дали да вземем мандата и да се бавим, и да продължава управлението на Борисов, или да върнем бързо мандата и управлението на страната да се поеме от президента Радев със служебен кабинет, избрахме второто. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

По думите ѝ парламентът е неспособен да вземе важни решения. Според нея законодателството, което се приема в 45-ото Народно събрание, е нетрайно и некачествено.

„Видяхте какъв Изборен кодекс беше приет. Нашите приоритети, които отдавна сме сложили на масата в парламента, са напълно отхвърлени. Те са социално-икономически мерки в кризата в помощ на домакинствата и на икономиката. Ревизия на икономиката на Борисов, Плана за възстановяване и устойчивост, промяна в съдебната система, която да гарантира справедливост и нов Изборен кодекс„, заяви още Нинова.

Някои от тези задачи бяха решени, но съществените за нас социално-икономически въпроси, плюс актуализация на бюджета, не се разглеждат в парламента„, допълни Нинова. Според нея изглежда съвсем несигурно, ако БСП вземе мандат и печели време, за да даде възможност за приемане на такива решения.

Нямаше да е честно към българските граждани. Понеже в такива трудни моменти има всякакви мнения и днес се споделиха също в залата, най-добре е да бъдеш откровен и честен с хората. Да, ние можехме да вземем мандата и да печелим време, да правим опит да съставим правителство, което знаем, че предварително е обречено, просто да си направим пиар, за да покажем, че можем, за да покажем, че имаме хора, че имаме програма. Искам всички българи да са наясно – вземането на мандат и губенето на време в опити да се състави едно невъзможно правителство постига само една цел – продължава управлението на правителството на Бойко Борисов. Всеки загубен ден в опити за правителство, означава, че той остава на власт. Другата възможност, която Националния съвет избра с голямо мнозинство, беше веднага да върнем мандата. Това означава шанс за президента Радев да поеме управлението на страната. При избора дали да вземем мандата и да се бавим, и да продължава управлението на Борисов, или да върнем бързо мандата и управлението на страната да се поеме от президента Радев със служебен кабинет, избрахме второто. Още повече, че президентът Радев заяви, че е готов със служебен кабинет“, заяви Нинова.

Лидерът на БСП отговори на въпрос дали партията ще участва в служебния кабинет.

Знаете принципната ни позиция, че макар и издигнат от БСП, избран с кампания на БСП, президентът Радев беше избран и с гласовете на много хора извън БСП. От момента на избирането му той е независимата президентска институция. Ние никога не сме се месили в работата на президента. Сигурно имате основания за този въпрос, защото напоследък в публичното пространство се появиха всякакви спекулации за подготвяни министри в служебния кабинет и то на знакови лица на БСП. Досега не сме водили такива разговори с президента и не е наша работа да му редим служебния кабинет. Националният съвет днес реши и този въпрос. Взехме решение, ако и когато президентът реши да покани някого от БСП в служебен кабинет, то това да става по правилата, устава и реда на БСП през нейните колективни органи чрез решение на Националния съвет. Ако президентът се обърне към нас за кадри, ще си свикаме колективния орган и ще решим„, обясни Нинова.

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)