Коронавирусът се отразява на психичното здраве на милиони хора, предупреждава СЗО

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус

Пандемията от COVID-19 стана причина за страха и тревогата на милиони хора по целия свят. Това заяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус в петък. Той призова държавите да увеличат бюджета за тази сфера.

Част от проблема е сривът в работата на агенциите, които се занимават с психичното здраве на жителите, допълни той.

„Липсата на социални контакти, причинена от пандемията, оказва голям ефект върху психичното здраве на много хора“, каза Гебрейесус на виртуална пресконференция от Женева.

Психичното здраве беше „забравен въпрос в глобалното здравеопазване“, докато не започна пандемията, въпреки че 1 млрд. души по света живеят с психични разстройства, каза Гебрейесус . В страни с ниски или средни доходи 75% от хората с такива проблеми дори не биват лекувани.

Пандемията създаде още повече рискове за хората с психични проблеми. Невъзможността от срещи с хора лице в лице, както и опасността за медицинския персонал и социалните работници, са допълнителни усложнения, които доведоха до влошаване на качеството на грижата за психичното здраве на милиони хора.

Според СЗО решението е в това да се инвестира много повече в лечението на психичното здраве и държавите трябва да увеличат бюджета, който отделят за тази сфера.

Броят на случаите на COVID-19 е близо 25 милиона в света. Повече от половината заразени вече са оздравели, но жертвите на вируса са над 800 000. Най-висок е броят на случаите в САЩ, където те са близо 6 милиона и в Бразилия и Индия, където има по над 3 милиона потвърдени позитивни случаи.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)