Коронавирусът e в Европа. Болните, тестовете и опасни ли са китайските стоки?

Доброволци дизинфектират жп гара в Китай

Макао затвори за две седмици казината си, а китайските фермери започнаха да избиват животните си, защото няма с какво да ги хранят. Въпреки съобщенията на Световната здравна организация (СЗО), че не препоръчва ограничаване на пътуването до Китай, все повече държави предупреждават гражданите си, а авиокомпании прекъсват полетите си. Светът е обхванат от паника около новия коронавирус 2019- nCoV, който се разпространява бързо.

По-малко от седмица, след като СЗО го обяви за световна здравна заплаха, 2019-nCoV стигна и до Европа. 28 случая на носители на вируса са потвърдени в 9 държави на европейския континент, от тях седем в ЕС.

Единствено Южна Америка и Африка до момента не съобщават за наличие на болни, което отчасти може да се дължи и на развитието на здравните системи в тях.

Досега разпространението на епидемията в Азия е несравнимо по-голямо с над 24 473 случая (увеличение с над 4000 от вторник). В Северна Америка се съобщава за 16 заразени и за 13 в Австралия.

І Разпространението

Двете основни причини за бързото увеличаване на носителите на вируса са, че той се предава от човек на човек и че възможностите за установяване на наличието на вируса сега са по-добри отколкото в началото на епидемията. Освен това рязкото покачване на заразените е типично за началния етап на развитието на подобни епидемии, казват вирусолозите.

Най-много носители са докладвани в Китай (24 329), Япония (33), Тайланд (25), Сингапур (24), Корея (18), Taйван (11), Maлайзия (10), Виетнам (10), Обединените арабски емирства (5), Индия (3), Филипините (2), Камбоджа (1), Непал (1) и Шри Ланка (1).

Глобално разпространение на вируса 2019-nCov

В Европа първите два случая бяха регистрирани във Франция преди седмица като пациентите са пътували скоро до центъра на епидемията – китайският град Ухан. Независимо от тях Германия също потвърди за болни, служители на баварска фирма, водили преговори с китайски партньори от Ухан, у единия от които наличието на вируса е било потвърдено при завръщането му в Китай.

До момента в Германия потвърдените случаи на коронавируса са 12, във Франция – 6, по два случая са регистрирани в Италия, Обединеното кралство и Русия и по един в Белгия, Финландия, Испания и Швеция.

Един случай във Франция и 10-има служители от Мюнхен засега са единствените, при които заразата е предадена на европейска територия. Във Франция след общуване с болен и в Германия – сред служителите на компанията, която е приела китайските си партньори.

Досега нито една държава от Централна и Източна Европа, от Западните Балкани и Турция, които са в непосредствена близост до България, не е съобщила, че заразата е достигнала до нея.

І Евакуацията

Случаи на заразени с коронавируса са потвърдени в седем държави от ЕС

Във вторник Белгия съобщи за първия носител на вируса. Това е жена, която е била на борда на един от самолетите, с които бяха евакуирани европейски граждани от Китай. Жената е пристигнала в неделя с полет до Франция и е един от деветимата белгийци, прибрани от Ухан. Със същия полет пристигнаха и двамата българи, които сега се намират във ВМА без признаци на заболяване. Белгийката е без симптоми и е под наблюдение във военна болница край Брюксел.

Двама от върналите се през уикенда над 100 германци, са дали положителни проби.

Преди да се качат на самолетите за Европа всички пътници са подписали декларация, че ще се подложат доброволно на 14-дневна карантина след завръщането си. Те са настанени в специално оборудвани болнични заведения, където се държат в изолация от останалите пациенти.

По данни на Европейската комисия близо 600 европейски граждани в провинция Хубей са изразили желание да бъдат върнати у дома.

Единствената държава, участвала в усилията за евакуиране от Ухан, която не прилага 14-дневна болнична карантина, е Япония, където са потвърдени 20 заразени. Репатрираните от Китай с два полета японски граждани са поставени на домашен режим като се хоспитализират само тези, които имат признаци на заболяването.

Тъй като разпространението на коронавируса съвпада със сезонния грип, а и симптомите не винаги се проявават веднага, проверките с топлинни скенери на летищата не се смятат за особено надеждни, твърди Европейският център за превенция и контрол на болестите.

І Вирусът – по-малко смъртоносен от ТОРС, но по-коварен

2019- nCoV е временното име, дадено на коронавируса, започнал да се разпространява от китайския град Ухан през декември. Властите съобщиха за бум от пневмонии на 31 декември. Коронавирусите циркулират сред животните и само понякога се прехвърлят към хората. Случи ли се такова прехвърляне, те мутират и започват да се предават от човек на човек.

Макар че симптомите са идентични със сезонния грипен вирус – висока температура, кашлица, зачервено гърло, проблеми с дишането, отпадналост и болки в мускулите, двата са напълно различни. Ето защо противогрипната ваксина не предпазва срещу заразяване с коронавирус. До момента ваксина срещу короновируса няма и изработването ѝ ще изисква повече време. СЗО съобщи, че няма мутация на вируса и той е достатъчно стабилен, което увеличава шансовете за намиране на ваксина и лечение. Досега не е установен животинският вид, от който вирусът се е прехвърлил на човек, макар някои учени да твърдят, че това са някои видове прилепи.

Разпространението между хората става основно с кашляне и кихане.

Защитните маски са обект на повишен интерес в аптеките в Барселона

Новият коронавирус е генетично близък до ТОРС (Тежък остър респираторен синдром), който беше открит в Китай през 2003 г. и изглежда има подобни на него характеристики, макар че е трудно това да се твърди със сигурност поради ограничената информация, с която вирусолозите все още разполагат. Епидемията от ТОРС е ограничена при достигането на над 8000 случая в 33 държави.

За разлика от ТОРС, при който смъртността е 10%, жертвите на 2019- nCoV са 2,13%.

І Лечението

Инкубационният период за 2019-nCov (времето от заразяването до появата на симптоми) е 12 дни. Специфичното за този вирус е че той може да бъде предаван и преди заразеният да започне да проявява признаци, което прави по-трудно установяването на носителите.

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в Швеция няма специфично лечение на новия коронавирус. На пациентите се прилагат поддържащи грижи и наблюдение, сред които кислородна терапия, поддържане на телесните течности и антивирусни препарати.

І Тестовете

Не се продават свободно. Домашният лекар при съмнение насочва пациентите към специализирани лечебни заведения, където те могат да бъдат диагностицирани. Хората, които през последните 2 седмици са били в контакт с болни или са пътували до Китай, трябва да потърсят съвет от личния лекар дали да си направят тест.

При потвърждаване на първите 5 проби за наличието на вирус, те се изпращат в няколко референтни лаборатории в Европа за повторно тестване. Институтът „Робърт Кох“ към Берлинския институт по вирусология и Институтът по вирусология в Марбург в Германия; Медицинският център „Еразъм“ в Ротердам и Националният институт за обществено здраве и околна среда (RIVM), в Билтховен в Нидерландия; Институтът „Пастьор“ в Париж, Отделът за респираторни вируси в Колиндейл, Великобритания, Агенцията за обществено здраве на Швеция и Институтът по микробиология и имунология към Люблянския университет в Словения, се считат за компетентни за диагностициране на коронавируса и имат последна дума при съмнения.

І Китайските стоки

Засега няма информацията животните и животинските продукти, чийто внос от Китай е разрешен в ЕС, да представляват риск за предаване на заразата. Не са известни случаи на предаване на 2019- nCoV чрез храна, но все пак на пътниците, пристигащи от Китай в ЕС, е забранено да носят в багажа си месо и месни продукти, както и мляко и млечни продукти.

Няма и доказателства, че домашните любимци представляват повишен риск за пренасяне на заразата, но европейският център за заболяванията все пак настойчиво препоръчва да се спазват елементарни хигиенни правила като често миене на ръцете със сапун, използване на кърпички с дезинфектант, избягване на контакти с болни хора, кланници и открити пазари на животни.

Йовка ДИМИТРОВА Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)