КОРУПЦИЯ! Здравният министър Николай Петров дал поръчки за 1,6 млн. лева на зет си

Фирми, които са близки до министъра на здравеопазването проф. Николай Петров, са получили обществени поръчки за 1,6 млн. лева от Военномедицинска академия (ВМА) в нарушение на правилата, показа разследване на бТВ.

Поръчките за материали за нуждите на ортопедията са спечелени от дружества, които са на семейството на мъжа, с когото живее дъщерята на Николай Петров Руслана. Двамата имат и общо дете. Така на практика директорът на ВМА е подписал поръчките със зет си.

Един от договорите за доставка на медицински консумативи, сключен с дружеството „Ортопедие – Инвекс”, е на обща стойност 1 117 731 лева с ДДС. Фирмата е на Павлинка Нецова и е регистрирана на един адрес с ПР компанията на дъщерята на министъра Руслана Петрова. Освен това Павлинка е майка на Явор Цонев, т.е. е и баба на внучето на Николай Петров.

[ad id=“255238″]

Едно от нарушенията при даването на поръчките е, че спечелилите не са били регистрирани по Булстат.

бТВ съобщи, че Николай Петров е отклонил нейна покана за интервю във връзка с разследването и е дал писмен отговор на нейни въпроси. В него посочва, че единствен критерий при търга е била цената на доставката, а за редовността на документите са следили отговорни за това служители.

На 20 октомври на сайта на Министерството на здравеопазването е публикуван доклад от одитна проверка, извършена по време на служебното правителство на Огнян Герджиков, който сочи нередности при поръчките.

Част от 65-страничния доклад с дата 24 март 2017 г. е посветена на поръчка на ВМА, спечелена от гражданското дружество „Ортопедие-Инвекс“. Одиторите подчертават, че в нарушение на Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки липсват Булстат и единен идентификационен код на изпълнителя.


image0 (9K)