Коя е Ива Митева, новият председател на НС

Ива Митева Йорданова-Рупчева, която бе предложена от „Има такъв народ“ и бе избрана със 163 гласа, става третата жена – председател на Народното събрание след Цецка Цачева и Цвета Караянчева, и двете от ГЕРБ.

Ива Митева е член на екипа на ПП „Има такъв народ“ и стана депутат от 23 МИР София, където бе втора след проф. Андрей Чорбанов, научи ЗАРАТА.

Тя е юрист, била е директор на Дирекцията по правни въпроси в стария парламент. Познава в детайли работата на парламента, тъй като работи отдавна в администрацията му. Митева е била кадър на ГЕРБ, който обаче се е преориентирал към Трифонов. Отговаряла е за европейското право. Кабинетът й е бил не в Народното събрание, а в Партийния дом. През нея са минали всички основни закони в държавата през последните години. Като познавач на европейското право тя е била в помощ на депутатите в изработването на промените в изборното законодателство в не един парламент.

Народни представители със стаж дори припомнят как като шеф на правната комисия Данаил Кирилов се обръщал с респект към нея с “директор Митева”.

Както ЗАРАТА писа, преди това е била в същата дирекция, когато неин шеф е била проф. Емилия Друмева, която сега пък ръководи правния екип на президента. Счита се, че чрез Друмева Ива Митева е една от топлите връзки между Радев и Слави Трифонов. Другата топла връзка е съпругата на президента Десислава, която през 90-те години е работила с Трифонов в „Каналето“.

Ива Митева е била чест гост в предаването „Студио Хъ“ на телевизия 7/8, където водещ е заместник-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.


image0 (9K)