Крадци на лични данни абонират жертвите си за услуга на мобилен оператор

Крадци на лични данни абонират своите жертви за услуга на мобилен оператор, а жертвите им разбират, че са ужилени, едва когато ги потърсят колекторски фирми, за да си приберат натрупаните задължения.

[ad id=“225664″]

Това съобщиха от Комисията за защита на личните данни. Злоупотребата е една от стотиците сигнали за нарушения, които от КЗЛД са обработили през последната година. В конкретния случай висока санкция е наложена на дружество, предлагащо на клиентите си да сключват договори с мобилни оператори, съобщава „Монитор“.

При проверка обаче лъснало, че самата фирма не е мобилен оператор, а посредник за неистински договори. Опарените пък разбирали, че са „абонирани“ за услугите чрез сключения договор, след като вече колекторската фирма им предявява неплатени суми за използвани телефонни услуги.

[ad id=“265508″]

Фрапантната измама не е единствената, засечена от комисията през годината. Статистиката на КЗЛД показва, че от началото на 2017 г. до края на октомври са постъпили 502 искания, запитвания и жалби по повод твърдения за нарушения на Закона за защита на личните данни.

Най-голяма санкция – 11 000 лв., е наложена на спортен клуб за незаконно изискване и съхранение за неопределено време на копия на лични карти на негови клиенти, които дори се задължавали да подписват заявления за членство в определен спортен клуб или запис на заповед, за да използват услугите на фитнеса.
Източник:dunavmost.bg


image0 (9K)