„Крайно опасни практики“. Университетски преподаватели заявиха подкрепа за Осиковски

Сградата на Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“.

Факултетът по журналистика и масова комуникация в СУ „Св. Климент Охридски“ и катедрата „Медии и обществени комуникации“ в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) публикуваха свои позиции с „остър протест“ срещу дисциплинарното уволнение на доц. д-р Мартин Осиковски.

„Апелираме наложеното наказание за дисциплинарно уволнение да бъде преразгледано и доц. д-р Мартин Осиковски да бъде възстановен като преподавател“, се казва в позицията на катедрата, публикувана във Фейсбук.

От факултета по журналистика пишат, че с уволнението на доцента ректоратът грубо нарушава правото на свободно изразяване на мнение и позиция, които са гарантирани в българската конституция.

„Подкрепяме колегата Осиковски и категорично възразяваме срещу подобни крайно опасни практики, познати ни от тоталитарно време – с опити за налагане на догматични идеологии, с контрол върху всички и всичко“, казват те.

Преподавателят в катедра „Медии и обществени комуникации“ доц. д-р Мартин Осиковски беше дисциплинарно уволнен на 23 април, след като изрази критично мнение за посещение на премиера Бойко Борисов в учебното заведение. Мотивът на УНСС е, че е уронил престижа на университета.

Като причина беше посочена неговата публикация във Фейсбук, в която той критикува използването на университета като сцена да политическа агитация. В нея Мартин Осиковски изразява мнението, че е „обидно“ за студентите и преподавателите да стават декор за предизборна обиколка на премиера и тогава кандидат за депутат от ГЕРБ Бойко Борисов два дни преди изборите за парламент на 4 април.

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) също излезе с позиция в подкрепа на преподавателя по-рано тази седмица. Тя нарече уволнението му „недопустим, тоталитарен акт“, който напомня за „мракобесни времена в българската история“.

В позицията си от събота факултетът по журналистика се обръща директно към ректора на УНСС проф. Димитър Димитров с напомнянето, че „университетите не са фирми, те са място на свобода на мисленето и словото!“.

„Затова считаме, че подобни действия са не просто неприемливи, те са вредни и опасни!“, допълват още от факултета.

Според проф. Димитров в публикацията на доц. Осиковски от 2 април е имало „необосновани и неверни твърдения“, с които обществото е въведено в заблуждение. Това пояснява ректорът в интервю за Офнюз.

По думите му публикацията в профила на Осиковски е въвлякла университета в „политическа агитация, насочена срещу определена политическа партия“. Освен това е съдържала „обидни квалификации по отношение на УНСС като „срам“ и „съсипан“, допълва още Димитров.

На 2 април, точно преди изборите за парламент, премиерът, лидер на ГЕРБ и тогава кандидат за депутат Бойко Борисов отиде в УНСС и се срещна с ректора. Тогавашният министър-председател публикува снимки в профила си във Фейсбук, с които съобщи, че е готов нов корпус на университета и допълни колко пари са отпуснати от правителството за неговото доизграждане.

По-рано тази седмица студенти на Мартин Осиковски и негови колеги преподаватели започнаха петиция с искане заповедта за уволнението му да бъде отменена.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)