Край на блокадата на парламента, недоволните престояха над 8 часа във фоайето

Служители на полицията и на НСО сложиха край на блокадата на парламента. Както ЗАРАТА съобщи, тази сутрин майки от „Системата ни убива” влязоха в сградата. Малко по-късно заявиха, че няма да я напуснат, докато правителството не подаде оставка. Към тях се присъедини и бившият омбудсман Мая Манолова, която твърдеше, че е трябвало да присъства на заседание на енергийната комисия.

Засилено полицейско присъствие пред входа на парламента откъм столичния бул. „Дондуков” имаше часове. Служителите на реда и на НСО започнаха да изкарват един по един протестиращи от „Системата ни убива”, които по-рано днес влязоха в сградата. Недоволните престояха над 8 часа във фоайето, скандирайки „Оставка“. Те бяха категорични, че няма да напуснат Народното събрание, докато правителството на Бойко Борисов не подаде оставка. При протестиращите е Мая Манолова. По-рано днес няколко майки на деца с увреждания, сред които Вера Иванова от „Системата ни убива“, придружавани от лидера на „Изправи се.бг“ Мая Манолова, Никола Вапцаров, който бе част от Инициативния й комитет, заплашиха, че категорично остават в парламента до оставка на правителството на Бойко Борисов. Около 14 часа те влязоха в сградата на бившия Партиен дом и обявиха, че няма да излязат, поискаха оставка на правителството, а след тях председателят на НС Цвета Караянчева даде брифинг, в който каза, че няма да допусне провокации. Въпреки заканата – събралите се са категорични, че остават в деловодството на парламента.

„Как ще напуснем, означава, че сме се примирили и че предаваме децата си“, каза Вера Иванова. Тя изброи, че още няколко човека са се присъединили към тях и призова всички граждани, които подкрепят исканията им, да дойдат отпред пред сградата на Партийния дом и да ги подкрепят.

Протестиращите имат декларация, в която искат 240-те депутати да подпишат, че подкрепят протеста, призовават членовете на ВСС да поискат оставката на главния прокурор, заявяват, че са против Конституцията на ГЕРБ и че са съгласни Народното събрание да бъде разпуснато. Караянчева уточни, че в писмото си до нея майките са дали срок от 16 до 18 септември и никъде не казват днес и сега. Декларация да си подаде оставката е изпратена и на премиера Борисов. Демонстрантите получиха подкрепа от депутатите от БСП, които обещаха да обсъдят декларацията на майките на заседание на ПГ.

„Вече не сме на улицата, вече сме тук. Докато не се научат лицемерните политици, че трябва да се научат да защитават хората, ще останем“, каза още Вера Иванова.

Заедно с тях е и дете в количка с детска церебрална парализа.

„Ще си пазим батериите на телефоните и ще ви държим в течение“, казаха още протестиращите, към хора отвън, които им звънят за подкрепа.

Акцията силно напомня на тази, която имаха мед.-сестрите в същата сграда през март, но тогава тя не работеше като активен парламент. Сестрите Бойка Анастасова от Пирогов и Мая Илиева, която е председател на Синдикат на медиците тогава преспаха в сградата и останаха барикадирани повече от 24 часа, Анастасова излезе на перваза при акция на НСО да ги изкара от парламента. Накрая сестрите бяха изкарани след дълги преговори с правителството, че исканият им за по-добри заплати ще бъдат изпълнени.

Междувременно полицаи опасаха лента входовете на Партийния дом, вероятно за да опазят сградата от влизане на още протестиращи.

Пред сградата възрастна жена легна на паважа и обяви, че ще легне, за да умре там, тъй като живее в бедност с пенсията си. Тя бе вдигната от полицаите и преместена зад огражденията.


image0 (9K)