КРАЙ НА „СМЯНАТА НА СТРЕЛКИТЕ“: Лятно или зимно часово време ще избере България?

Следващата неделя ще преместим стрелките на часовниците – вероятно за последен път –като преминем към зимното часово време.

[ad id=“225664″]

След като Европейската комисия препоръча на страните-членки да отменят лятното часово време, всяка държава трябва да реши до април 2019-та. Дебатите за смяната на часовото време започнаха в началото на 2018 година. През месец август евродепутатите поискаха задълбочена оценка на смяната между зимно и лятно часово време и промяна на режима.

Идеята за лятното часово време се ражда през 1916 година в Гринуич, Великобритания. Германия първа реализира идеята, а на 1 април 1979 година, лятното часово време се приема и в България. Идеята за преминаване към него е била да се пести енергия. Европейската комисия обаче отчита, че ефектът от пестене на енергия вече е много слаб, след като все повече се залага на възобновяеми източници. Извър ЕС редица държави се отказват от превъртането на стрелките – Русия, Турция, Беларус, Исландия.

[ad id=“263680″]

Първа против постоянното редуване на лятно и зимно часово време се обяви Финландия. Аргументите й – пречи на съня и на производителността на труда. След анкета, в която 80% от участвалите се обявиха за спиране на въртенето на стрелките, ЕК реши през 2019 година в ЕС да се премахне сезонната смяна на часовото време. Държавите членки ще изберат кое часово време желаят да приемат.

България също проведе национално онлайн допитване – от 20-ти септември до 11-ти октомври. В него са участвали 17 318 души, като 48% от тях биха предпочели за постоянно да остане зимното часово време.

[ad id=“236993″]

„Не е работа на Европейския парламент да върти часовници, работата на политическия орган е да води политически разговори. Този абсолютно фалшив дебат е доказателство за безпомощността на Европейската комисия. Вместо да поставя дебата върху същинските разговори, които засяга благосъстоянието на гражданите, ни занимават с това хората да избират какво да бъде времето. Какво да бъде времето трябва да избират психолози и лекари”, коментира евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки. Той обаче смята, че държавите на Балканите трябва изберат едно време. „Румъния може да избере лятното, ние зимното, Гърция – лятното. Представяте ли си затрудненията и безсмислието на организацията, на търговията, транспорта и пътуването, ако дори в един часови пояс изберем различни времена?”, пита Джамбазки. Затова според него това решение трябва да се съгласува между държавите и да се вземе от специалистите.

[ad id=“236999″]

Изследвания показват, че приспособяването на хората към лятното часово време е по-трудно. Според психолога Александра Петрова постоянната смяна на времето създава тревожност в хората. От друга страна, слънчевата светлина е изключително важна. Хората, които са по-активни в първата част на деня, предпочитат това врем, което им дава повече светлина рано сутрин и обратното – активните вечер ще предпочетат вечер да имат повече светлина.

http://BNews.bg


image0 (9K)