„Кралската планина“. Как Калининград породи конфликт между Литва и Русия

Калининград е на Балтийско море и е заключен между членките на НАТО Полша и Литва. Снабдяването му по суша става предимно с железопътни превози през литовска територия.

Забраната, наложена от Литва, се отнася основно за превоза на стомана, черни метали, въглища, цимент и дървесина с произход от Русия. Губернаторът на областта Антон Алиханов съобщи, че решението на Литва засяга около 50% от всички стоки, внасяни в Калининград.

Вилнюс твърди, че това е логично прилагане на санкциите и получи подкрепа от Европейската комисия (ЕК).

Според Москва обаче това е “вражеска блокада“ на населението в Калининградска област, която нарушава международното право и човешките права. Затова Кремъл заплаши, че ще отговори по „болезнен за литовските граждани начин“, за да защити националните си интереси.

„Подготвени сме за ответни неприятелски действия от страна на Русия, като например изключването ни от интегрираната електропреносна система БРЕЛЛ (Беларус, Русия, Естония, Литва и Латвия) или някакви други мерки. Не вярвам Русия да ни предизвика във военно отношение, защото сме член на НАТО“, отвърно обаче литовският президент Гитанас Науседа.

30 години след отделянето си от СССР и 17 години след влизането си в ЕС балтийските държави Литва, Латвия и Естония все още зависят от Русия за осигуряването на устойчиви доставки на електричество.

Миналата година обаче Вилнюс монтира оборудване по електропреносната си връзка с Полша, което позволява на Литва бързо да се свърже с останалата част от мрежата на континентална Европа. А проект с европейско финансиране от 1,6 млрд. евро предвижда през 2025 г. балтийските държави да бъдат изключени от мрежата с Русия и Беларус и изцяло присъединени към децентрализираната енергийна система на Европа.

Градът на Кант

Историята на този град е бурна и сложна. В различни периоди районът е обявяван за придобиван и загубван от почти всяка съперническа сила.

През Средновековието е заселен от балтийското племе на прусаците, които тогава все още нямат нищо общо с германците на запад. През 1255 година, по време на Северните кръстоносни походи, идват немскоговорящите рицари от Тевтонския орден, които създават войнствена монашеска държава. Те основават град и го наричат Кьонигсберг (Кралската планина) – в чест на крал Отокар II от Бохемия. Те изграждат и крепост върху хълм.


През 16-17 век градът е столица на Херцогство Прусия, а по-късно център на Източна Прусия.

Кьонигсберг е дом на Университета Албертина, основан през 1544 г. и оттогава се превръща във важен немски интелектуален и културен център. Там учи, а по-късно и преподава, философът Имануел Кант, роден в града. По това време – 1758 г., Кьонигсберг за първи път преминава към Русия, управлявана от императрица Елисавета, след победата в Седемгодишната война. Но през 1762 г. отново е върнат на Пруското кралство.

По-късно Кант обявява, че формулата за „вечния мир“ е всички държави да станат демократични, така че да няма причина да воюват помежду си. Но историята на града не се развива по тази философия.

Балтийският федерален университет "Имануил Кант" в Калининград


Балтийският федерален университет „Имануил Кант“ в Калининград

През 1806-1807 г. на негова територия се водят битки между войските на Русия и Наполеон.

Градът през 20-и век

Градът е обсаден от руснаците неуспешно по време на Първата световна война. През Втората световна война той е практически унищожен от Червената армия след двумесечна обсада, която завършва през април 1945 г. В руини остават катедралата от 14-и век, в която е погребан Кант, великият замък на Тевтонските рицари и старият университет. Червената армия отвоюва града от изтеглящите се нацистки сили и слага край на големия германски търговски и културен център.

Възстановяването на катедралата започва едва през 70-те години на миналия век и приключва окончателно чак през 2008 г.


Възстановяването на катедралата започва едва през 70-те години на миналия век и приключва окончателно чак през 2008 г.

С Потсдамското споразумение от същата година тази територия е присъединена към СССР. Оцелелите германци са прогонени, а Москва заселва района със свои граждани. Още на следващата година Кьонигсберг е преименуван на Калининград в памет на комунистически функционер Михаил Калинин.

В онзи момент тази промяна в статута на града няма голямо значение, тъй като съседните Литва и Беларус също са част от Съветския съюз, а Полша скоро става официален съюзник във Варшавския договор.

Нещата обаче се променят, когато през 1991 г- СССР се разпада и за няколко години Литва и Полша се присъединяват към ЕС и НАТО.

Тогава област Калининград остава част от Руската федерация, но е отделена от нея с около 360 км територия, принадлежаща на Литва, Латвия и Беларус.

За този район често се казва, че той е анклав, но всъщност става дума за ексклав – това е част от територията на страна, която няма обща граница с нейната основна част и е обкръжена от чужда територия. Като Аляска, която е ексклав на САЩ.


Цялата Калининградска област заема площ от 13 614 km² или 0,09% от територията на Русия. Населението по данни от 1 януари 2017 г. е 994 708 души (54-то място в Руската федерация, 0,68% от общото население). В самия Калининград живеят 467 000 души. Градът е разположен при вливането на река Преголя във Висленската лагуна и се намира на 1289 км от Москва.

Калининград и Путин

Днес Калининград е най-западната част на Русия с важно стратегическо значение за президента Владимир Путин – служи му като аванпост. Там се намира генералният щаб на руския Балтийски флот. Там са разположени военни и балистични ракетни системи от типа “Искандер”, както и системи за противовъздушна отбрана С-400.

През февруари 2022 г. Москва разположи там хиперзвукови ракети – точно преди инвазията в Украйна. А през май Кремъл съобщи, че в местните бази са симулирали атаки с ракети, които могат да носят ядрени бойни глави.

Само преди седмици в руския парламент беше внесен законопроект за отмяна на решението за независимостта на Литва, призната през 1991 г. Това най-вероятно стана в отговор на изгонването на руския посланик от Вилнюс. А тогава Литва все още не беше спряла транзита на стоки до Калининград.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)