Красен Станчев: Кабинетът засега не прави нищо правилно за инфлацията

Имаме ситуация в икономиката, която е безпрецедентна в последните години – имаме инфлация, а войната действа на тази инфлация като усилвател и в България има редица протести и „правителствтото засега не прави нищо правилно по повод инфлацията“.  Това коментира Красен Станчев, икономист, основател на ИПИ, в предаването „Клуб Investor“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

„Има признаци правителството да излезе от обещанието си да компенсира всички за всичко. Това са доста абстрактни опити. Онова, което конкретно се предлага като политика, е точно обратното. Има объркване на социална политика с антиинфлационна политика“, смята експертът.

Антиинфлационната политика е режене на разходи и намаляване на доходи, особено в бюджетната сфера, на пенсиите и т.н., обясни гостът. „Онова, което се прави по никакъв начин не е антиинфлационно. Например мертките в областта на електричеството. Този мораториум върху цената на електричеството, който трябваше да свърши, но още продължава, спонсорира по-заможните за сметка на по-бедните. Същото е с всички останали мерки, свързани с цени – ДДС, акзици и др.“.

„Една от големите грешки в социалната политика е, че всички т.нар. помощи отиват на калпак, а не при тези, които действително се нуждаят“, допълни Станчев.

С вътрешни държавни мерки не е възможно да се ограничи инфлацията, която идва отвън, но вътрешният принос за инфлацията – ръстът на доходи и разходи, които не носят в обозримо бъдеще приход – над това може да се работи, а този принос е може би около една трета от общата инфлация, заяви гостът.

Подпомагането, което се предлага в областта с горивата, е необмислено, каза още той. Относно плановете физическите лица да зареждат бензин и дизел с отстъпка събеседникът каза, че ефектът ще е да „се намалят значително приходите за бюджета, защото освен всичко друго ще има и много проблеми с администрирането и много хора ще се пишат, че имат право на такова потребление“. За предложението за намаляване на дела на биодизела в горивата икономистът коментира, че „биодизелът е българско производство и ако го намалите ще се смъкнат между 5 и 10 стотинки от цената“, но ще бъдат засегнати хората, работещи в цял един подотрасъл. Това са производители и доставчици на биодизел, като се поставя под риск доходът на около 4000 семейства.

По думите на госта „бюджетът ще бъде актуализиран, но ще трябва да се актуализира и актуализацията“, защото има много непредвидени разходи, като може да се тегли заем, но за да подсилят икономиката властимащите трябва да започнат вече да „изпълняват бюджетираната си програма за капиталови разходи, особено ако се направи така, че да има относително бързи ползи не само за България“. „Но това не може да стане чрез капиталовата програма поради техническо време – като започнат процедури по търгове и т.н. в крайна сметка ще се стигне до там пак да се похарчат 8 млрд. лева в последния месец на годината и ефектите ще се почувстват през 2024 година“.

Данните на НСИ за вноса и износа на България през първото тримесечие Красен Станчев коментира като каза, че „войната донякъде е отразена“, но има и „инерционни процеси от възстановяването, което започна миналата година навсякъде в Европа. Затова расте и износът“. „Основният фактор на промяната на тези показатели е самата инфлация“.

„Тази инерция ще продължи и то вероятно до края на третото тримесечие, защото има един лаг във времето, за да се прехвърли увеличението на цените на производител върху цените на потребителите“.

Онова, което се преживява като абсолютна криза с петрола, с природния газ, не е чак такава криза, каза още икономистът. „България не губи кой знае колко много първо заради малкия обем на природния газ в общия енергиен микс и второ, по линия на петрола Нефтохим Бургас може да преработва не само руски, а какъвто си иска петрол. Освен това там има много резерви по плащане на данъци и др. Въпросът е някой да има воля за това. Но, като гледам, всичките четири приятели на Путин, които има в Европейския съюз, са сред българските политици“.

Темата за протестите и възможността да съборят правителството основателят на ИПИ коментира така: „По-големият риск е, че повечето протести са в защита на привилегии, придобити от руски държавни компании на българския пазар“.

    „Проблемът на България е, че всички мерки и протести в крайна сметка поддържат зависимостта, енергийна и друга, от Русия, а Русия – Руската федерация, а преди това Съветския съюз – през последните 33 години е единствената страна в Северното полукълбо, която завзема територии на съседи или поддържа огнища на напрежение и война по границите си. Така е от 89 година. Националният интерес на България е всичко това да спре и да се помогне на Украйна. България трябва да се държи така, както се държи един нормален член на НАТО, един нормален член на Европейския съюз. Това, което прави президентът, бившият външен министър и сегашният, това е директна подкрепа на агресията в тази война и е против националния интерес“.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)