Красимир Вълчев: Правим всичко възможно да започне системна и постоянна работа в полза на „Марица изток“. Трябва да се свика Съветът за национална сигурност по проблема

Пресконференция дадоха днес старозагорските народни представители от ГЕРБ – СДС: Красимир Вълчев, Маноил Манев и Илиана Жекова

Датата на пресконференцията бе дадена значително по-рано и целта й не е била да съвпадне с връчването на мандата, обясниха народните представители, но все пак отговориха на въпросите, свързани с кандидатът за премиер проф. Никола Габровски. Проф. Габровски не е член на ГЕРБ. Той е неврохирург, шеф на Клиниката по неврохирургия в „Пирогов“, наюй-младият член-кореспондент на БАН е заради впечатляващите си научни трудове. Неговата кандидатура е ясен сигнал за партиите в НС, че ГЕРБ предлага експертно правителство, което да се справи с огромните проблеми, пред които е изправена страната, обясни Красимир Вълчев.

Всъщност, пресконференцията е посветена на най-важният проблем на региона – съществуването и нормалната работа на енергийния комплекс „Марица изток“ – посочи Вълчев. ГЕРБ иска свикване на Консултативния съвет по национална сигурност при президента по темата с „Марица изток“, защото съществуването и работата на комплекса са наистина част от националната сигурност на страната. След серия от разговори със служебното правителство, според ГЕРБ те са се заинтересували най-сетне от темата и Вълчев се надява до две седмици да има реални стъпки в посока работа за решаване на проблемите. Още веднъж народният представител обясни, че „Марица изток“ не може да работи сезонно – само през зимата, както предлагат ПП, които очевидно нямат представа от този вид производства. Според него към момента ЕК не би се съгласила да предоговаряме и да внасяме поправки в Плана, но със системна и целенасочена работа, с въвеждането на междинни мерки за намаляване на въглеродните емисии, е възможно да се стигне до сериозни разговори с Комисията преди планшранотж жт ПП затворяне на енергийния комплеикс през 2026 година. ГЕРБ за пореден път предоставят на всеки заинтересован, предоставили са и на служебното правителство изготвения от български учени от Техническия университет доклад, според мерките в който емисиите могат да бъдат намалени с 20 % до края на 2025 година. Трябва да се работи и за промяна на взетата от ПП за базова година 2019.

Според старозагорските депутати „Марица изток“ – самото съществуване на комплекса, би пречело на реализацията на проекта за батерии на ПП, върху който те са заложили всичко. Всъщност срещу „Марица изток“ е и историята с Джемкорп и куп други стъпки, подготвящи унищожаването на въгледобива у нас и превръщащи страната от нетен износител във вносите на скъпа електроенергия и то само след 4 години, плюс хиляди безработни и икономическо сриване не само на регион Стара Загора, но и на бизнеса в страната – например в момента огромна част от бизнеса у нас не е пред фалит единствено заради помощите, които обаче са възможни само поради факта, че имаме достатъчно енергия и я продаваме на международния пазар на висока цена. Затова пък след 4 години ни е подготвен най-големия срив, на който ще бъдем свидетели без системна и адекватна работа с ЕК за промяна на параметрите.

Маноил Манев се обърна към народните представители на ДБ, включително от старозагорски избирателен район, в този наистина важен момент, да преоценят позициите си, защото проектът с батериите си е далавера на ПП и той бил убеден, че ДБ не играе в нея. Във важни икономически решения, това да си нечий придатък може и трябва да отстъпва място на прагматичната мисъл за условията и развитието както на региона, така и на държавата, убеден е Манев.

Илиана Жекова запозна журналистите с проекта, внесен от ГЕРБ в НС, хоратяа с увреждания да получават всички плащания и услуги при преосвидетелстване пред ТЕЛК, докато излезе новото решение, както и да не връщат средства, ако ТЕЛК прецени по-ниска степен на инвалидност. При оспорване на телково решение, НЕЛК да дава решение веднага, а не да връща към ТЕЛК, за да не се губи време. В законопроекта са предвидени и промени, гарантиращи по-добри условия за за уязвими групи – например деца с починал родител и др.


image0 (9K)