Красимир Вълчев: Увеличаваме парите за висше образование и научна дейност

„Стара Загора и регионът трябва да бъдат център на технологично развитие и това е един от нашите основни приоритети. Работим през последните две години по различни конкретни дейности и днес вече има резултати, които дават увереност. Убедени сме, че с обединяване на усилията на образователните институции, Тракийския университет и местните власти ще се постигнем целите си и това ще помогне за повишаване на доходите на хората от тази сфера, която придобива все по-голямо значение за българската икономика“ – заяви водачът на листата с кандидати за народни представители на ГЕРБ – СДС в Старозагорски район Красимир Вълчев по време на заседание на Управителния съвет на новосъздадения Институт за устойчив преход и развитие в структурата на висшето учебно заведение в Стара Загора.

Той подчерта, че като министър на образованието и науката е работил със своя екип много интензивно през последната година за създаването на Института.

Министърът на образованието и науката подписа споразумение с ректора доц. д-р Добри Ярков по Националната научна програма „Интелигентно животновъдство“, която е на стойност 4,5 млн. лева. Средствата са от бюджета на МОН.

Доц. Ярков благодари на Красимир Вълчев за голямата подкрепа, която оказва на Тракийския университет. Той обясни, че Институтът за устойчив преход и развитие ще обединява работата на изследователски групи в три сектора: „Икономически анализи и проекти“, „Селско стопанство и биотехнологии“ и „Минно дело и енергийни системи“, които ще работят по проекти от национални и международни научни програми, ще изготвят прогнози и стратегии за развитието на регионалната и националната икономика.

Красимир Вълчев посочи, че в резултат на провежданите политики от висшите училища и държавата, за последните 5 години двойно се е увеличила научната дейност и броят на чуждестранните студенти. Повишил се е делът на обучаваните студенти в педагогическите, инженерните, хуманитарните, медицинските и аграрните науки.

„Приоритетите ни за следващите 4 години са да увеличим средствата в сферата на висшето образование и в научната област. Ще работим за това държавата, общините и висшите училища съвместно да формулират основните политики и инициативи за развитие на регионите, така, че те да са от пряка полза за предприятията и за хората. Заложили сме и програма за квалификация на преподаватели по дигитална креативност. Засилва се работата с информационни технологии и за програми, базирани на изкуствен интелект и подготовката на преподаватели за системата на училищното образование. Предвидено е да се осигурят допълнителни възнаграждения за научна дейност“ – обясни водачът на листата на ГЕРБ – СДС в Стара Загора Красимир Вълчев.

Той посети и учебно-опитното стопанство на Тракийския университет.


image0 (9K)