Красимир Вълчев: Четири жестоки удара е „Промяната“ за Стара Загора досега

В Стара Загора днес пресконференция дадоха народните представители на ГЕРБ Красимир Вълчев и Илиана Жекова. Присъстваха и общинските съветници Мария Жекова и Мартин Паскалев, видя ЗАРАТА

„Промяната“ към този момент оставя у нас усещането, че ни управляват некомпетентни хора. На фона шокови цени на енергоносителите и у нас, и в цяла Европа, адекватната стъпка е да се компенсира адекватно бизнесът, за да оцелее. Финансовият и енергийният министър говорят така, сякаш това е временно явление и днес-утре ще свърши. Истината е, че може да не е времено явлението. Това означава, че инфлацията също няма да е временно явление. Бяха предвитени компенсации за бизнеса относно цените на електроенергията в размер до 30%, а би трябвало и ние го предложихме, тези компенсации да са 70%, за да е възможно предотвратяването на фалити. Ползвателите на газ изобщо не бяха компенсирани, а това изправя пред изключително тежко положение плащането на сметките на детски градини и училища, на публични институции. Повишените приходи не са следствие от по-добра събираемст, а единствено от ръста на цените. 600 млн. са влезли в бюджета само от ДДС върху електроносителите.  Заради късото внасяне на Плана за развитие и възстановяване вече загубихме 1,7 млрд., а поради необходимостта той да се преработи и още не е внесен, губим всякакъв шанс държавата да получи средства по него през настоящата година. Да не говорим, че предвижданите промени, споменати от Асен Василев са абсурдни. По необясними причини не е внесен навреме и плана за субсидиите за земеделието – и там закъснение.

В същото време Народното събрание имитира работа. Викаме на изслушване министри, за да не ходим в 9,15 часа – няма внесен нито един законопроект, не се дискутира по нито една от сериозните и важни теми. Някак новото мнозинство и управляващите не могат да привключат на нещо различно от пози, захаросани приказки за блестящото бъдеще и антигерб реториката, т.н. не могат да включат на режим реална работа и това тревожи.

Не по-малко тревожно е, че вместо, ако имат по-добри идеи и искат да променят начините, по които ни сме правили нещата, вместо да вземат вече постигнатото и доброто и да го надградят, те просто рушат до основи. От това не губи просто някой регион, губи цялата страна. Спирането на строителството на АМ „Хемус“, освен че е огромен проблем за цяла Северна България, е проблем на цялата държава. С построяването й БВП скача веднага с 6%. Което не им се нрави, да го променят, не да спират проекта. Същото е с тунела под Шипка. При готов и направен от най-добрите специалисти проект след огромно забавяне, най-сетне имаше вече избран изпълнител и осигурено финансиране по Оперативна програма „Транспорт“, а работата можеше да започне до края на тази година. Сега щели да препроектират и вместо платно и аварийна лента, в тунела да имало две платна – асолютно безсмислено при положение, че пътят, включително обходният, е с едно платно.

Не знам дават ли си сметка хората, че това означава още 10 години отлагане на строителството на тунела, а загубите на Стара Загора и Казанлък, които при наличието на тунела се оказват в центъра на основните транспортни коридори изток-запад и север-юг, са неизчислими. Загубите на държавата, при това в изключително сложна икономическа и политическа конюнктура – също.

Що се отнася пък до Стара Загора и Старозагорска област – управляващите й нанесоха четири големи удара – ударът срещу въглищната енергетика, лично спреният от Кирил Петков проект за икономическа зона на „Летище-Стара Загора, отложеният с поне 10 години тунел под Шипка и емоционалният удар с ФК „Берое“, чиято издръжка от общо 15 млн. лв. за годините досега със сигурност не е причината за дълга от 1,3 млрд. лв. на комплекса. Да ни е честита „промяната“!

Красимир Вълчев заяви категорично, че ГЕРБ няма да допусне изгарянето на нерециклируеми отпадъци в завод в Източномаришкия басейн. За тези намерения на управляващите липсва каквато и да било информация. Освен това, не става ясно каква е визията им за запазването на производството на електроенергия от въглища до 2038 – 2040 г., докато бъдат внедрени нови технологии, водещи до намаляване на въглеродните емисии. Дотогава не можем без комплекса „Марица изток“. Това не е проблем само на Старозагорска област, а и на България, защото ще останем без електроенергия.

Боклуците от София ще се извозват до Източномаришкия басейн и това ще генерира още повече емисии въглероден диоксид, а Европейската комисия обмисля да въведе и за транспорта заплащане на квоти. Дали това горене на боклука няма да се окаже по-скъпо от производството на енергийния комплекс, като при това то не може да осигури в никакъв случай произвежданата от „Марица изток“ енергия, а тя е стабилизиращата за енергийната ни система. Естествено, няма да може да осигури работни места за 7 000 души и още по-малко перспектива за целия съпътнстващ дейността на комплекса бизнес“.

ГЕРБ днес внасят искане за изслушване на министъра на енергетиката, за да му бъдат зададени всички въпроси и да бъде получен ясен отговор подхвърлените идеи плод на задълбочен анализ и работа ли са, или случайно хрумване, още повече, че според депутатите на ГЕРБ историята с геотермалната енергия е направо инфантилна.

В пресконференцията участваха ръководителите на групата на общинските съветници от ГЕРБ – Стара Загора Мария Жекова и арх. Мартин Паскалев. Те съобщиха, че днес внасят декларация, с която призовават своите колеги от останалите партии да се обърнат към премиера Кирил Петков с конкретни въпроси относно намерението за изграждане на завод за изгаряне на отпадъци, за който информира вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

В заключение Вълчев заяви, че ни управляват абсолютно неподготвени хора и с тяхната некомпетентност е свързано и връщането на власт на същите хора, срещу които българите излязоха на протести по улици и площади преди 25 години, точно на днешната дата. „Тези хора, свързани с разграбването на държавата, са в управляващото мнозинство. И тогава и сега Бойко Рашков пак е техният милиционер. С тези хора се връща и инфлацията, може да последват и фалитите“ – подчерта народният представител.

Старозагорският народен представител Илиана Жекова коментира, че много пенсионери са останали излъгани и са получили по-ниска пенсия през януари 2022 г. спрямо декември. Още днес от парламентарната група на ГЕРБ ще внесат искане за изслушване на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков за методиката на определянето на размера и начина на компенсиране на засегнатите хора.

 


image0 (9K)