Стара Загора

Красимир Вълчев: Ще работя за достъпно и съвременно здравеопазване

„Ще бъда ангажиран с решаването на проблемите в сферата на здравеопазването и гарантирам, че Стара Загора ще остане център на висшето медицинско образование.“ Това заяви водачът на листата с кандидати за народни представители на „ГЕРБ – СДС“ в Старозагорски избирателен район Красимир Вълчев по време на онлайн среща с участието на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, ръководството на Тракийския университет, директори на болници, регионалната колегия на Българския лекарски съюз, РЗИ, лични лекари и медицински специалисти.

Красимир Вълчев подчерта, че в системата на висшето образование МОН предоставя най-много средства за специалността „Медицина“ и увери, че приемът по нея няма да бъде редуциран.

Сред приоритетите за област Стара Загора, по които той ще работи през следващите две години, са подкрепа на държавните и общинските болници, финализиране на процеса по прехвърляне на собствеността на АГ комплекса в Стара Загора от държавата на Общината, която след ремонт да съсредоточи на едно място общинската доболнична помощ, както и обновяване на Университетската болница „Проф. д-р Стоян Киркович“.

Министърът на здравеопазването посочи, че медицината в Стара Загора е на много добро ниво и държавата осигурява всичко необходимо, за да обезпечи лечението на пациентите.

„През миналата година се увеличиха стойностите на клиничните пътеки, както и възнагражденията в болниците. На медиците на първа линия в борбата срещу COVID-19 осигуряваме по 1000 лева на месец. На 26 март Министерски съвет одобри още 96 млн. лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за закупуването на Ремдесивир и за допълнителните възнаграждения за пряко ангажираните с лечението на коронавируса за месец април. През 2021 г. лекарите във всички болници в страната получават на месец по 600 лева допълнителни средства, медицинските сестри – по 360, а санитарите – по 120 лева“ – каза проф. Ангелов. Той добави, че здравеопазването става основен приоритет през следващите 4 години.

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора проф. д-р Йовчо Йовчев заяви, че са видими усилията на държавата за финансиране на лечебните заведения и през последната година са осигурени значителни средства за обезпечаване на дейността на COVID-отделенията и Клиниката по инфекциозни болести към болницата.

Ректорът на Тракийски университет доц. д-р Добри Ярков изрази благодарност към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за подкрепата му за разкриването на нови специалности, ориентирани към потребностите на пазара на труда. Ръководителят на висшето учебно заведение в Стара Загора сподели, че университетът се радва на все по-голям интерес, особено към специалност „Медицина“. За предварителния изпит желание са заявили над 450 кандидат-студенти.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

За Великден: МВР залови 38 пияни и 12 дрогирани шофьори

Проверени са 11 054 моторни превозни средства...

20 минути ago

7 употреби на портокаловите кори

За прогонване на насекоми от дома...

41 минути ago

Христос Воскресе! Какво ни пожелаха политиците?

Въпреки раздорите те показаха единност...

59 минути ago

Слънчево за Гергьовден, градусите достигат до 26°

Следобед на отделни места в Западна България ще превали...

2 часа ago

Полицията в Пазарджик с проблем: Къде да съхранява отнетите коли

Скоро капацитетът на служебните полицейски паркинги в областта ще се изчерпа...

2 часа ago

Къде живеят най-много милиардери?

Бернар Арно и Илън Мъск са начело в различните класации...

3 часа ago
image0 (9K)