ИЗБРАНИ

Красимир Каракачанов подписа договорите за закупуване на осем изтребителя F-16

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа договорите за закупуване на осем самолета F-16 за българската армия, съобщи военното министерство.

Това се случва на основание решение на Министерския съвет №398/10.07.2019 г.

С днешна дата са подписани международни договори (LOAs) BU-D-SAB, „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA, „Боеприпаси в подкрепа на F-16“ (Мunitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU-P-AAD, „Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги” (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services) и международен договор (LOA) BU-P-LAR, „Многофункционална система за разпределение на информация – Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване“(Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment) на обща стойност $1 256 153 980, съобщава МО, цитира offnews.bg.

С тях се договаря доставката от правителството на САЩ за българските въоръжени сили на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното оборудване и въоръжение. Съгласно Конституцията и Закона за международните договори на Република България, за да влязат в сила тези договори, следва да бъдат ратифицирани от Народното събрание.

Отчитайки финансовите ограничения на Р България, Държавният департамент на САЩ е предприел действия за намаляване на общата цена с до 60 млн. щатски долара посредством искане от Конгреса на САЩ за допълнително финансиране, което да бъде използвано в интерес на Р България. Предстои искането на Държавния департамент да бъде разгледано от Конгреса на САЩ, се допълва в съобщението на МО

Отчитайки финансовите ограничения на Р България, Държавният департамент на САЩ е предприел действия за намаляване на общата цена с до 60 млн. щатски долара посредством искане от Конгреса на САЩ за допълнително финансиране, което да бъде използвано в интерес на Р България. Предстои искането на Държавния департамент да бъде разгледано от Конгреса на САЩ.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова
Tags: F-16Ф-16

Recent Posts

Теменужка Петкова: Не сме готови да освободим цената на тока за бита

Нямаме данни колко са енергийно бедните...

22 минути ago

България и Турция продължават дебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

22 минути ago

Патрулка се блъсна във Велико Търново

Не са ясни причините...

28 минути ago

Приключи делото за попечителство на Бритни Спиъс

Двамата са постигнали споразумение...

31 минути ago

Светлана Каменова е европейска шампионка по бокс

  Страхотна Светлана Каменова стъпи на върха на Европа, научи ЗАРАТА от БФ Бокс.  …

49 минути ago

„Боташ“ е готова да преразгледа енергийното споразумение

Двамата министри се обединиха за съвместно сътрудничство...

един час ago
image0 (9K)