Кредитите у нас – двойно по-скъпи, отколкото в държавите в еврозоната!

Кредитите у нас са 2 пъти по-скъпи, отколкото в държавите от еврозоната. Въпреки че лихвите по заемите и този месец падат, цената на кредитите у нас остава по-висока. Лихвите по кредитите у нас продължават да падат, показват последните данни на БНБ. Макар в момента лихвите да са най-ниските си нива, цената на потребителските заеми у нас остава близо 2 пъти по-висока, отколкото средно струва в държавите от еврозоната. Ако заемът е в евро, подобна разлика няма, но според анализатори такива кредити у нас почти не се предлагат.
Още по-драстична е разликата в цената на жилищните кредити.
Преди 5 години Екатерина Иванова тегли потребителски кредит за ремонт.
„Изтеглих някаква малка сума от 5 хиляди лева и върнах малко повече от 7, близо 8 хиляди лева”, казва тя.
Оскъпяването по подобен заем сега би било по-малко. Все пак анализатори изчисляват, че лихвите по депозитите у нас падат значително по-бързо и вече са близо до нивата в еврозоната, за разлика от лихвите по кредитите, особено ипотечните.
„Каквато и алтернатива да изберем за жилищен кредит – дали в лева или евро, пак ще платим около 2 пъти повече, отколкото в еврозоната”, каза финансовият анализатор Иван Стойков.
Според банкери у нас кредите са по-скъпи, защото и рисковият профил е по-висок.
„Рисковият профил в България е доста по-различен от средно претегления за еврозоната. Не можем автоматично да сравняваме България с еврозоната от гледна точка на риска. Задачата на банките е да внесат баланса, така че правата на вложителите също да са защитени”, посочи банкерът Цветан Петринин.
Макар че прогнозите са лихвите по кредитите у нас да продължат да падат, не се очаква да стигнем нивата в еврозоната в следващите 2-3 години.


image0 (9K)