Кремъл: Да, Русия се готви за война. В случай,че САЩ я нападне

„Ние се готвим да защитим нашата родина, нашата териториална цялост, нашите принципи, нашите ценности, нашия народ“, заяви висш руски дипломат

Руски дипломат потвърди и едновременно отрече онова, за което американските военни „ястреби“ отдавна предупреждават: Москва наистина се готви за война, но само в случай че САЩ започнат атака, предават RT и агенция „Фокус“.

В реч пред ООН Андрей Белусов, заместник-директор на Oтдела за неразпространение и контрол на въоръженията на руското външно министерство, заяви, че Москва действително се готви за война, „за да защити народа си срещу американската агресия“.

„На скорошна среща САЩ заявиха, че Русия се готви за война. Да, Русия се готви за война, мога да го потвърдя“, заяви Белусов. „Военната подготовка на Русия и широкомащабните тренировки, често представяни в западните медии като подготовка за война, са отбранителна необходимост“, уточни дипломатът. „Ние се готвим да защитим нашата родина, нашата териториална цялост, нашите принципи, нашите ценности, нашия народ“.

„Русия не търси конфронтация за разлика от САЩ, твърди Белусов. „Защо иначе САЩ ще се оттеглят от Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), ще увеличат своя ядрен потенциал, ще приемат нова ядрена доктрина, която намалява прага за използване на ядрени оръжия – това е въпросът за всички нас“.

Решението на Вашингтон да се изтегли от споразумението от ерата на Студената война разтревожи Европа и Москва, която предупреди, че това ще „направи света по-опасно място“.

Вашингтон обвини Русия в разработването на ракети, забранени от Договора, а Москва настоява, че американските комплекси за противоракетна отбрана в Европа може лесно да се превърнат в офанзивни оръжия.

Руският президент Владимир Путин предупреди, че ако САЩ продължат със стъпките за разполагане на ядрени ракети в средносрочен план в Европа, това ще изложи на риск Стария континент.


image0 (9K)