Кремъл: Путин и Тръмп все пак ще се видят „на крак“ в Буенос Айрес

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин и американският президент Доналд Тръмп все пак ще проведат среща в кулоарите на тридневния форум на върха в аржентинската столица Буенос Айрес, но тя ще бъде „на крак“, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред информационната агенция РИА Новости, цитирана от „Фокус“. „На крак, разбира се, всички участници ще се засичат така“, уточни Песков.

Снощи Тръмп отмени планираните си преговори с Путин, след като се запозна с доклад за инцидента в Керченския пролив. При това броени минути преди обявяването му, Тръмп увери репортерите пред Белия дом, че форумът в Буенос Айрес е „много подходящ момент“ за среща с държавния глава на Руската федерация. „Вероятно ще се срещна с Владимир Путин. Не сме отменяли тази среща. Мислех си за това, но не сме го направили. Мисля, че е много подходящо време да я проведем“, заяви Тръмп пред репортери в Белия дом.

Кремъл посрещна „със съжаление“ решението от американска страна да се отмени срещата между двамата президенти. Говорителят на руския лидер – Дмитрий Песков, увери, че както и преди, Путин остава готов за нови контакти със своя американски колега.

Вътрешнополитическата ситуация в САЩ е основната причина за решението на президента Доналд Тръмп да отмени срещата с руския му колега Владимир Путин, която трябваше да се състои в кулоарите на форума на върха на Г-20 в аржентинската столица Буенос Айрес, подчерта на свой ред говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова.

Междувременно Путин осъди „порочното“ използване на санкциите и търговския протекционизъм, предава AFP с коментара, че изявлението на лидера на Кремъл може да се приеме като прикрита атака срещу американския президент Доналд Тръмп.

„Порочната практика за връщане към незаконни, едностранни санкции и протекционистки мерки се разпространява, като обхваща Хартата на ООН, правилата на СТО и международно признатите правни норми“, заяви Путин пред лидерите на страните от Г-20.


image0 (9K)