Кризата с издръжката на живот във Великобритания ще се влоши в края на година

Кризата с издръжката на живот във Великобритания ще се влоши в края на година

Снимка: Bloomberg L.P.

Най-лошата криза с издръжката на живот във Великобритания от три десетилетия насам ще достигне своя връх в края на годината, а Английската централна банка (АЦБ) ще бъде по-агресивна в затягането на паричната политика, отколкото се очакваше, в опит да се справи с инфлацията, показват данни от анкета на Ройтерс.

Възобновените блокирания в Китай, предизвикани от пандемията, и руската инвазия в Украйна влошиха устойчивите проблеми на веригите на доставки, които бяха започнали да се облекчават от негативния ефект на пандемията.

Още по темата

Гражданите на Обединеното кралство са изправени пред по-високи цени на енергията, по-високи данъци и продължаващи последици от напускането на Европейския съюз (ЕС).

„Предишните вълни на инфлацията, през които преминахме, бяха концентрирани основно върху индивидуални стоки, като петрола, който може да се опиташ да избягваш“, каза Пол Дейлс от Capital Economics.

„Но в момента инфлацията е толкова широкоразпространена и концентрирана върху неща, които не можем да избегнем – като електроенергията, газа, храната“, допълни експертът.

На въпрос кога кризата с издръжката на живот ще достигне своя връх, 7 от 13 респонденти са посочили четвъртото тримесечие на 2022 г. Три от тях смятат, че това ще стане през третото, а други три – до края на следващия месец.

Правителството е под нарастващ натиск да осигури подкрепа за доходите на домакинствата и девет от 12 респонденти смятат, че това трябва да се случи сега. Всички анкетирани са на мнение, че подкрепата трябва да е насочена към домакинства с по-ниски доходи.

Данните, публикувани в сряда (18 май), показаха, че инфлацията във Великобритания се е ускорила до 9% на годишна база през април, надминавайки с 1 базисен пункт прогнозите на икономистите. На месечна база показателят се е увеличил с 2,5 на сто.

Участниците в проучването смятат, че инфлацията ще достигне средно 8,3% през следващото тримсечие, което ще е понижение от средната стойност от 8,7% през сегашното. Прогнозите са завишени спрямо предишната анкета от април, която предвиждаше съответно 7,9% и 8,4% инфлационно равнище за тримесечията.

За да озапти инфлацията, Английската централна банка повиши лихвите до 13-годишен връх.

Медианните прогнози предвиждат лихвата да достигне 1,25% през юни и 1,50% през следващото тримесечие, което ще бъде последвано от кратка пауза, а през второто тримесечие на 2023 г. показателят ще бъде увеличен до 1,75 на сто.

За сравнение – през април очакванията бяха за 1,25% лихвено равнище през следващото тримесечие и 1,50% в началото на 2023 г.

Според икономистите има медианен шанс от 35% британската иклономика да изпадне в рецесия в рамките на една година.

Икономиката на Обединеното кралство ще се разрасне със средно 3,7% през 2022 г. и с 1,3% през 2023 г., показват медианните прогнози на близо 70 икономисти. Това е ревизия в посока надолу спрямо предходното проучване, което предвиждаше ръст от съответно 3,8% и 1,7%.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)