Кристалина Георгиева: Световната икономика започва своето възстановяване

„Бих искала да поздравя правителството на Италия и министъра на икономиката и финансите Даниеле Франко и управителя на централната банка Игнацио Виско за председателството на тази среща на страните от Г-20.“ Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева на виртуална среща на министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г- 20.

Ето пълния текст на изявлението й:

“Тези от нас, които бяха на срещата в Рияд преди около година, си не са забравили първите предупредителни сигнали за това, което последва — неизброими човешки трагедии и дълбока рецесия.

Днес, благодарение на напредъка в процеса на ваксиниране и вашата стабилна и решителна парична политика и фискални действия, световната икономика е в началото на своето възстановяване.

Перспективите за растеж за тази година, подсилен от значителните по размер допълнителни стимули в някои от големите икономики, са за ръст на световната икономика, който може да надвиши дори 5.5 процента, който прогнозирахме през януари. Въпреки това несигурността остава изключително висока, тъй като тепърва предстои ваксините да ни помогнат да преодолеем нови вълни на инфекции и мутации на вируса.

Междувременно започва да се очертава опасно раздалечаване както между, така и в рамките на отделните икономики. На възникващите пазари и в развитите страни, с изключение на Китай, до 2022 г. прогнозираме загуби на доход на глава от населението до 22 процента спрямо 13 процента в развитите икономики.

Прогнозираме също така, че само половината от страните, които преди кризата бяха в процес на сближаване на равнищата на доходите с тези на развитите страни, ще продължат да се следват тази траектория на развитие в периода 2020-2022 г. В рамките на отделните страни най-тежко засегнати от загубата на работни места бяха младите хора, ниско квалифицираните и жените.

Не можем да забравим и огромната заплаха, свързана с изменението на климата.

Политики и подкрепа от страна на Фонда

Необходими са убедителни и решителни действия.

Първо, действието, което може в най-голяма степен да подпомогне възстановяването, е ускоряването на темпа на ваксиниране в целия свят. Необходимо е международно взаимодействие за ускоряване на производството и осигуряването ваксини възможност на-бързо във всички точки на света

Второ, решимост за предоставянето на животоспасяваща помощ на компаниите и домакинствата, според възможностите и условията в отделните страни, докато изходът от кризата не стане необратим.

Необходимо е да бъдем подготвени и за рисковете и евентуалните нежелани последици на постепенното оттегляне на политическите мерки за подкрепа, което вероятно ще доведе до повишаване на фалитите и финансовите сътресения, включително и извънредно висока волатилност на финансовите пазари.

Трето, повишаване на подкрепата за уязвимите страни. В сътрудничество със Световната банка работим с държавите за осъществяването на решителни реформи за повишаване на прозрачността и устойчивостта на дълговете и разширяване на преференциалното финансиране. Подкрепяме своевременното и ефективно прилагане на Общата рамка, като първите кандидати за подкрепа са Чад, Етиопия и Замбия. В момента обмисляме и евентуално удължаване на инициативата за временно преустановяване на обслужването на дългове.

Необходимо е да използваме всички инструменти, с които разполагаме. Окуражена съм от нарастващата подкрепа за новото разпределение на Специалните права на тираж (Special Drawing Rights, SDR) като инструмент за повишаване на резервите на всички държави членки съгласно принципите на прозрачност и отчетност.

Обнадеждена съм и от призивите за допълнителен механизъм, който позволява на по-богатите държави да оказват подкрепа на страните с ниски доходи посредством заеми чрез преотстъпване на част от правата си на специален тираж.

Имаме готовност да представим на държавите членки солидно обоснована оценка на нуждите от резерви в дългосрочен план и условията за тяхното осигуряване.

На последно място, позволете ми да спомена необходимостта от синхронизиране на използването на публични средства с целта за изграждането на устойчиво на измененията на климата, цифрово и приобщаващо бъдеще.

Категорично подкрепяме предложението на председателството относно глобалните рискове, произтичащи от изменението на климата, и въвеждането на екологичното данъчно облагане. Ще изиграем своята роля в областите, в които разполагаме със солидна компетентност, като интегрирането на климата в политиките за публичните приходи и разходи, свързаните с изменението на климата рискове за финансовата стабилност и данни.

Окуражена съм и от новия тласък за модернизиране на международната данъчна система за по-доброто й адаптиране към икономиките на 21-ви век, включително в подкрепа на целта за приобщаващо развитие.

Можете да разчитате на нас в усилията си за постигане на всички свои най-важни цели.”

 

 


image0 (9K)