Крис мечтае да излиза с приятели. Да сбъднем мечтата му заедно!

„Имам само една мечта!“ Така започва историята на 17-годишния Кристиян Видев от Стара Загора. Докато повечето тийнейджъри на неговата възраст излизат и се забавляват навън, обмисляйки къде да почиват и прекарат оставащите дни от ваканцията си, Крис използва времето да набере средства, за да пребори диагнозата „фибуларна хемимелия“ и осъществи своята мечта- да ходи нормално.

Времето за действие, с което разполага, е само няколко месеца, а държавната бюрократщина – голяма и времепоглъщаща. Това кара Крис да вземе нещата в свои ръце, използвайки единствения му прозорец към света – компютърът и силата на социалните мрежи, за да набави непосилната за неговото семейство сума от 40 000 евро.

Средства, които са му необходими да покрият операция и болничен престой в клиника в Истанбул, откъдето дават гаранция, че ще проходи. Кристиян трябва да замине за Турция най-късно до началото на октомври тази година. Срокът е поставен след обстоен преглед на момчето от едно от светилата в турската ортопедия и травматология в Истанбул проф. д-р Мехмед Коджаоглу, предава Радио Стара Загора.

„Моята мечта е да мога да излизам с приятели и съученици, да ходя на училищенормално, защото контактът ни сега е само през компютъра или през игрите“, казва Кристиян, чието ежедневие минава вкъщи. Той сподели още, че интересът му е привлечен от IT сектора и за него би било голямо удоволствие да се занимава с компютри за в бъдеще.

Историята на Крис разказва неговата майка Валентина Тонкова. По думите й,още след раждането се установило липсата на една от костите на подбедрицата на десния крак на момчето и на десетия ден след раждането са започнали лечение. Първата си операция Крис претърпява още на шестмесечна възраст. До навършване на шестата си година всичко вървяло добре, докато не се наложило да влезе отново в операционната за удължаване на десния крак, тъй като през годините се е установило, че е изостанал в развитието си.

Операцията не дава добър резултат и се наложило последваща. Към тринадесетата си годишнина Крис започнал да изпитва сериозни затруднения при ходене, разказва още майка му. За своите седемнадесет години момчето претърпява 8 операции. Последната му е направена във Варна.

През юни тази година, Кристиян посещава отново лекаря си в морската столица с рентгеновите снимки, но те не показали желания резултат, добавя майката Валентина. По препоръка на лекаря му от България, още същия месец, те пътуват до Истанбул, за да се срещнат с проф. д-р Мехмед Коджаоглу – специалист ортопедия и травматология.

По думите на майката на момчето, след прегледа и снимките, направени от проф. Коджаоглу, той ги уверил, че може да помогне и да коригира проблема в подбедрицата с една операция, а впоследствие да оправи и пръстите на крака. Турският специалист обяснил на семейството, че операцията трябва да се извърши в следващите 5-6 месеца или най-късно до октомври тази година. Единствената пречка за момента се оказва непосилната за роднините на Крис сума от 40 000 евро.

За краткото време, в което Кристиян дава гласност на своята история, успява да направи съпричастни хора от цялата страна. Въпреки това, сумата все още не е напълно събрана, но пък добротворците се увеличават и доближават Крис все повече до неговата единствена цел и мечта – да ходи.

Дарителска сметка: ДСК ,,Пулс“:
Основание: Дарение
IBAN: BG89STSA93000028226361
BIC: STSABGSF
Банка: Банка ДСК / dskbank
Име: Кристиян Дечков Видев / Kristiyan Dechkov Videv

 


image0 (9K)