Критичен недостиг на професионалисти по здравни грижи

На 12 май отбелязахме Международния ден на сестринството, а България е в риск да остане без медицинска сестра. Всяка трета в страната е над 60-годишна възраст.

До две години има реален риск броят  им да намалее с до 60%. Каква е ситуацията с медицинския персонал в Бургас на прага на летния сезон. Дефицит на медицински сестри има почти във всяко отделение.

„Избрах да работя с деца, въпреки че е изключително трудно. Избрах тази професия, защото има голям недостиг. Ходя на допълнителни дежурства в други отделения“, заяви пред БНТ Зорница Спасова, медицинска сестра в УМБАЛ Бургас.

Още по темата

12 май 2022 11:15

23

7 апр 2022 10:32

35

По думите ѝ трябва да се променят тежките условия на работа и заплащането.
 „Трябва да се увеличи квотата за по-голям прием. По този начин ще се ликвидира дефицитът“, допълни проф. д-р Христо Бозов, декан на Медицинския факултет в Бургас.

Председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева заяви пред БНТ, че в момента здравната система е в критичен недостиг на професионалисти по здравни грижи, не само медицински сестри, липсват акушерки, фелдшери, лекарски асистенти, рехабилитатори. Според нея проблемът е много сериозен.

Милка Василева призова за спешни стъпки за привличане на младите хора към професията, включващи достойни заплати и подобряване на условията на труд.

„Средната възраст на медицинските сестри е 54 години, но има региони, като с Кюстендилско, където е по-висока – 58 години. В момента една медицинска сестра обслужва 30-40 пациенти“, каза още Милка Василева.
 

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)