Критично: 55 язовира преливат, цялата страна е наводнена

„Средните стойности на валежите в страната са: в Ахтопол – 175 литра на кв. метър, в Бургас – 145 литра, в Райково – 121 литра, в Кърджали – 110. За тези пет дни, в които имаме сериозна валежна обстановка, надхвърлихме две двумесечни и тримесечни норми на валежи в цялата страна“, каза пред БНТ председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски.

От тази сутрин има информация за два преливащи язовира в община Созопол. Към снощи е имало 55 преливащи язовира в цялата страна и контролирано изпускане на много язовири.

Цялата страна е много сериозно наводнена. И в този смисъл съоръженията поемат, а там, където трябва има контролирано изпускане. Контролирано изпускане има в Цанков камък, Дяково, община Дупница, в голямата каскада Арда, в язовир Кърджали, в Ивайловград Студен кладенец. Там, където обемите са големи, естествено е да се изпускат количества такива, които да не дадат възможност реките да получат приливна вълна“, обясни председателят на Агенцията за метрологичен и технически надзор.

Припомняме: заради тежките метеорологични условия и валежи в цялата страна, Борисов издаде разпореждане и към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор бе сформиран кризисен щаб, който да извършва 24-часово наблюдение към всички язовири. Този щаб работи в цялата страна с регионалните дирекции на агенцията и следи съвместно с другите служби състоянието на язовирите.

В страната има 6844 язовира, от тях 82% са собственост на общините, около 788 са държавна собственост и други, по-малък процент, са частни, на земеделски кооперации. От всички тях 386 са собственост на новосформираното държавно предприятие за управление и стопанисване на язовирите.

„Нашата главна дирекция в агенцията е създадена в края на 2015 и започва да функционира през 2016 година, ние имаме вече една 4-годишна история като надзорници на язовирите, която история е вече с много сериозни постижения. За тези 4 години ние сме създали у собствениците отговорност, че те са тези, които трябва да полагат грижи за язовирните съоръжения, каза още Горновски.

По думите му, към този момент са издадени над 1300 акта за административни нарушения, над 1200 наказателни постановления. Има общини с над 20 акта. Председателят на агенцията не може да коментира дали твърде не навреме е започнало изпускането на язовирите. Според него това е работа на МОСВ.


image0 (9K)