Къде е Зарема? Как една жена беше отвлечена за отмъщение на мъжете в семейството

Тя е жена на бивш съдия и майка на правозащитник. Казва се Зарема Мусаева, живее в руския град Нижни Новгород.

Преди дни въоръжени мъже звънят на вратата, представят се за полицаи и първоначално са миролюбиви – обясняват, че жената трябва да дойде с тях, защото има призовка да се яви като свидетел по наказателно дело. Но минути по-късно те вече нахълтват в апартамента, хващат Зарема и я влачат към стълбището. Раздават юмруци на близките, които се опитват да ги спрат. Повече никой не вижда и не чува Зарема.

Няколко дни тя е в неизвестност, но във вторник се появява официално съобщение, че всъщност е в ареста и че ще остане там 15 дни, защото е осъдена „за нападение над полицай“.

Само че този арест не се намира в Нижни Новгород, а в столицата на Чечня – Грозни. Разстоянието от единия град до другия е 1800 км.

Близките и адвокатите твърдят, че става дума за политическо отмъщение на чеченския режим към мъжете в семейството. Мъжът на Зарема е от онези съдии във Върховния съд на републиката, които през 2015 са изгонени по време на мащабна чистка в съдебната система. А синът й е Абубакар Янгулбаев, правозащитник, когото властите в Чечня обвиняват в поддържане на критичен към тях канал в Телеграм.

Малко след изчезването на Зарема Мусаева стана ясно, че бившият съдия, синът – правозащитник и сестра му са напуснали Русия. Заминали са внезапно, след като са установили, че „арестът“ на Зарема не е единственото драматично събитие в семейството. 15 души измежду роднините сякаш изведнъж са изчезнали – няма ги в социалните мрежи, не са си вкъщи, не вдигат телефона.

Това внезапно заминаване е често явление в Русия от близо година, след като властите ожесточиха натиска над критици на Кремъл. Но за всички, свързани някак с Чечня, принудителната емиграция е феномен, наблюдаван от десетилетия.

В конкретния случай бившият съдия Сайди Янгулбаев е взел самолета веднага след като чеченският лидер Рамзан Кадиров публикува съобщение със заплахи към цялото семейство: „Това семейство ще си намери място или в затвора, или под земята“.

В момента няма сигурни данни за това къде е Зарема Мусаева. Единствената следа е официалното съобщение за нейния 15-дневен арест, но жителите на Чечня знаят от опит, че на такива новини не бива да се вярва, докато не се проверят на живо. До Зарема не допускат адвокати, нито правозащитници. Тя самата има диабет, а е изведена от вкъщи без лекарствата си.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)