Къде се е намирал Райчо-Петковия хан в Стара Загора?

В рубриката на ЗАРАТА „Стара Загора – Обич завинаги“ разказваме на нашите читатели спомени на Любка Бояджиева, автор на няколко книги, в които 87-годишната бивша преподавателка ни връща век назад с разходка из старозагорските улици и ни запознава с богатите местни фамилии, както и с бита на цялата околия.

Един от най-населените райони на Стара Загора в началото на миналото столетие е бил кварталът Сър Йолу (път надолу), простиращ се по протежение на днешния булевард „Патриарх Евтимий“ до ул. „Братя Жекови“. Тук е кипял бурен търговски живот с концентрация на дюкяни, ханове, пивници и гостилници.

Ето и какво четем в книгата на Любка Бояджиева „Стара Загора – Обич завинаги“:

„От източната и западната страна на Сър Йолу се редяха многобройните пивници и гостилници и най-много ханове в цяла Стара Загора. Хановете бяха нещо като хотели с ресторанти, но много по-непретенциозни и разбира се – по-евтини. В тях отсядаха главно дошлите на пазар селяни от увалийските села. Хановете имаха просторни дворове с коневръзи и обори, а също и пивница-гостилница.

Най-известните бяха: Райчо Петковия хан, най-голям, най-посещаван и толкова популярен, че името му беше станало нарицателно. Заемаше мястото южно от ресторант „Хинапа“(който вече също е съборен). До него беше друг много известен – Драгиевият хан, още по-надоолу – Трънковският. На север по ул. „Патриарх Евтимий“, до Търговската гимназия – друг също много посещаван хан – Сливковия. От източната страна на Сър Йолу имаше още доста ханове, но вече напълно забравени. Това бяха местата, където отсядаха главно селяните от „Увата“.“

Още от спомените на Любка Бояджиева за стара Стара Загора, четете тук.


image0 (9K)