Къде в Стара Загора може да се ваксинирате без да ви вземат такса

Имунизационният кабинет в Регионална здравна инспекция – Стара Загора отвори врати за всеки гражданин над 18 години, който желае да се имунизира с противогрипна ваксина без такса за поставяне. За целта е необходимо ваксината предварително да бъде закупена от аптечната мрежа. Това съобщиха от пресцентъра на здравната инспекция.

[ad id=“225664″]

Имунизационният кабинет се намира на първият етаж в стая № 102 и ще обслужва желаещи до 30 ноември 2017 г. със следното работно време: 8:30 до 12:00 и от 15:30 до 16:30 часа.

Ваксината срещу грип е от голямо значение в борбата срещу грипа, защото тя не само, че намалява риска от нарушаване на професионалния и личния живот на човек, но намалява и риска за заразяване на неговото семейство, приятелите и колегите му.

РЗИ препоръчва ваксинацията да се извърши през периода октомври – ноември, когато заболяемостта от остри респираторни заболявания е с ниски нива и защитният ефект на ваксината се проявява 2 – 3 седмици след имунизацията.

Приложението на ваксината е важна за :

• Всички лица, навършили 65 години, особено такива, които са настанени в специализирани институции за предоставяне на социални услуги;

[ad id=“236993″]

• Всички възрастни и деца над 6-месечна възраст, страдащи от следните заболявания:

Хронични белодробни заболявания, включително астма;
Хронични заболявания на сърдечно-съдовата система;
Метаболитни заболявания, особено диабет;
Хронична бъбречна недостатъчност и болни на хемодиализа;
Вродена и придобита имуносупресия, включително медикаментозна; носители на ХИВ;
Органна трансплантация;
Лица, живеещи в организирани колективи (домове за медико-социални грижи, военни поделения, общежития и др.);
Лица, при които има повишен риск от заразяване във връзка с професията им (транспортни работници, служители в армията и полицията, медицински персонал и др.);
Всички, които са в контакт с лица, изложени на повишен риск от усложнения след заболяване от грип.
Грипът е остро инфекциозно заболяване с вирусна етиология, което се изявява с повишена температура, кашлица, главоболие и болки в мускулите. Разпространява се лесно от човек на човек, циркулира по целия свят и може да засегне всеки – от най-малките до старите хора и да причини епидемии и пандемии.


image0 (9K)