Към 2030 г.: Климатът на Земята ще е като този преди 3 милиона години

Става въпрос за плиоцена (епоха, започнала преди 5,332 милиона години и завършила преди 2,588 милиона години), когато климатът бил сух, Северна и Южна Америка били отделени една от друга, Гренландия не била заледена, океанското ниво било с 18 метра по-високо, отколкото е днес, и температурите били по-високи с 1,8-3,6 градуса Целзий в сравнение с днешните им стойности. Това сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес от БТА.

„Насочили сме се към впечатляващи промени за съвсем кратък срок“, заяви Джак Уилямс, експерт по науки на Земята, палеоекология и климатология от университета на Уисконсин в Мадисън.

Учените  смятат още, че ако емисиите въглероден диоксид продължат със същите темпове, към 2150 г. Земята ще се върне 50 милиона години назад във времето, в началото на еволюцията на първите бозайници, след като е известно, че динозаврите са изчезнали преди около 65 милиона години.

„На ледената покривка е нужно много време, за да се стопи – поясни Уилямс. – Следователно Гренландия няма отново да се превърне в зелено парче суша в началото на следващия век и океанското ниво няма да се повиши с 18 метра.“

Затоплянето ще бъде изненада за редица видове, които са еволюирали милиони години. „Много видове ще изчезнат – отбеляза екпертът. – Изследването показва, че можем да се осланяме на историята на Земята, за да опознаем по-добре сегашните промени и да се приспособим към тях.“

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Science.


image0 (9K)