Кървав атентат на метри от българското посолство в Кабул

Най-малко 80 души загинаха, а над 350 бяха ранени, след като кола бомба се взриви в центъра на афганистанската столица Кабул. Самоубийственият атентат стана на метри от българското посолство града. Няма пострадали българи, съобщи btv.

Нападението е станало в 8:30 сутринта. Камион пълен с експлозиви се взривява на 500 м. от българското посолство.

Интересното в този самоубийствен атентат е, че терористите са успели да проникнат в така наречената „зелена зона“. Това е силно укрепена зона, която се смята за най-безопасната в Кабул.

В района се намират дипломатическите представителства и на други страни. Най-тежко засегната е сградата на германското посолство. Нанесени са щети на стотици метри.

Все още не е ясно дали именно германското посолство е било цел на тази атака.

Отговорност също засега никой не е поел.

Министерство на външните работи на Република България осъжда категорично днешния терористичен акт в Кабул и изразява своята дълбока съпричастност към страданията на близките на загиналите и на пострадалите при атентата.

„Жертвите са предимно афганистански граждани. Имаме пострадали служители на посолството, но те са с леки наранявания. Това е ужасна атака, с множество цивилни жертви”, посочи Зигмар Габриел, министър на външните работи на Германия.

Експлозията е изпочупила прозорци на българското посолство. Френската и друга сграда на германската дипломатическа мисия също са пострадали. По време на взрива нашите представители са по местата си.

Георг Георгиев, зам.-министър на външните работи коментира, че всички служители на мисията са невредими и има нанесени материални щети върху нея. За момента не се обмисля отзоваването им.

Четирима журналисти на Би Би Си са ранени. Сред жертвите е и шофьорът им – афганистанец. Най-голям е броят на жертвите от местното население.

Подобни нападения обикновено са извършвани от талибаните или от „Ислямска държава“. Талибаните обаче отрекоха отговорност и дори разкритикуваха терористичния акт, заради големия брой цивилни жертви.


image0 (9K)