Кюрдите окончателно са се изтеглили от границата между Сирия и Турция

Кюрдските „Сирийски демократични сили“ (СДС) обявиха, че окончателно са се изтеглили от сирийско-турската граница, където на тяхно място ще бъдат разположени правителствени сили, съгласно меморандума, постигнат по-рано между Москва и Анкара, предават РИА Новости и Агенция „Фокус“.

„След интензивни дискусии с Руската федерация относно възраженията ни, ние се съгласихме да изпълним инициативата за спиране на турската агресия в Североизточна Сирия (…) СДС ще се разположат на нови позиции далеч от сирийско-турската граница, за да се избегнат кръвопролития и за да защитим населението на региона“, заяви говорител на кюрдските сили.

„Сирийските гранични служители на централното правителство ще бъдат разположени по цялата граница на страната с Турция“, се казва още в изявлението.

Сирийските медии потвърдиха изтеглянето на бойците на СДС на 32 километра от границата на страната с Турция.

СДС заявиха още, че спазват примирието и призоваха Руската федерация да помогне за установяване на „конструктивен диалог“ между автономната кюрдска администрация и властите в Дамаск.

По-рано главнокомандващият силите на СДС Мазлум Абди обсъди с руския министър на отбраната Сергей Шойгу необходимостта от по-подробно разглеждане на някои параграфи от меморандума за Сирия, постигнат между Москва и Анкара.

Властите в Дамаск не признават автономната администрация в североизточната част на Сирия, която контролира териториите източно от река Ефрат и чието военно крило са СДС, въпреки преговорите, които двете страни проведоха.

На 22 октомври президентът на Русия Владимир Путин и неговият турски колега Реджеп Тайип Ердоган подписаха в град Сочи меморандум за прекратяване на турската операция „Извор на мира“, насочена срещу кюрдските сили в региона. Споразумението гласи, че СДС ще се изтеглят от сирийско-турската граница, а на тяхно място ще се разположат правителствени сили и руската военна полиция, които ще патрулират в региона.

epicenter.bg


image0 (9K)