Лазерно третиране на разширени кръвоносни съдове

Голяма част от хората страдат от разширени повърхности капиляри по лицето и тялото. Роля за тяхната поява имат бременността, тютюнопушенето, прекаленото излагане на слънце, а също и наследствеността. Част от методите за премахване са електрокоагулация, склеротерапия и хирургична намеса, но при тях често се наблюдават хипер – и хипопигментации. Като най-ефективно и с най-малко странични реакции се явява лазерното третиране с Nd:YAG лазери. Въздейства се върху разширените капиляри по лицето и тялото, хемангиоми, телеангиектазии без да се уреждат други структури.

По време на самата процедура с Nd:YAG лазер, до кръвоносните съдове, се доставя светлинен импулс, чиято енергия се поглъща от хемоглобина в кръвта. Стените на нежеланите съдове „залепват“, което води до тяхното унищожаване. Кръвният поток се пренасочва към съдове, които са разположени по-дълбоко. Обикновено процедурата се извършва с охлаждащ накрайник, който намалява дискомфорта. Продължителността зависи от броя, гъстотата и площта на третираните съдове, обработката на единични капиляри се извършва за секунди. 

За лазерно третиране са подходящи видимите с просто око съдове с калибър между 0,5 и 4мм – паякообразни, червено-лилави ретикуларни съдове, вродени и придобити хемангиоми и др. Ефектът се разкрива в рамките до два месеца след последната процедура.

След извършването на процедурата е възможна поява на зачервяване и подуване на обработената област. В рамките на две седмици трябва да се избягват сауна и парна баня, активните спортове и масажите. Пациентите не трябва да се излагат на слънце и се препоръчва използването на висок фактор слънцезащита. 

Броят на процедурите зависи от вида, цвета и броя на съдовете. Понякога две процедури са напълно достатъчни, но при множествени съдове са необходими по-голям брой. Интервалът между процедурите е приблизително два месеца. Веднъж третираните съдове не се появяват отново, но при наличие на предразположение е възможно да се появят нови съдове на вече обработвани зони, които подлежат на ново третиране.

Процедурата не се прилага при наличието на активен тен, при използването на солариум преди процедурата, при прием на антикоагуланти и при неконтролиран диабет.

Източник: https://www.puls.bg/…… …….


image0 (9K)