Здраве

В лака за нокти има вечества, влияещи на фертилността, напълняването, рака на гърдата, хормоните…

Оказва се, че лакът за нокти може да е виновен за хормонален дисбаланс и за други потенциални здравословни проблеми.

Изследване на университета „Дюк“ откри завишени нива на химическото вещество трифенил фосфат в телата на жени, които редовно ползват лак за нокти. Тествани са над 1500 марки на козметичното средство, а резултатът е, че над 80 процента от тях съдържат тази съставка, която се изписва по три начина върху опаковките (TPHP, TphP и TPP).
Този фосфат прави лака по-издръжлив, но е ендокринен дразнител, токсичен е за клетките и засяга хормоните. Не го спестяват дори големите марки, или тези, с претенции за еко.
Хормоналните или ендокринните дисруптори, както са известни, са група от химикали, причиняващи хормонален дисбаланс, свързван често с напълняването, порастването на гърди при мъжете, рак на гърдата и при двата пола и други здравословни проблеми .
Освен това токсинът влияе върху фертилността и може да доведе до потенциално възпрепятстване на работата на репродуктивните органи.
Трифенил фосфатът може да е токсичен за мозъка и за нервната система.

Лаковете в мнозинството си съдържат още:
Толуен – разтворител, който придава гладко покритие и запазва пигмента. Може да засегне централната нервна система и да причини репродуктивни нарушения. Главоболие, слабост, припадък и гадене са само възможни последствия от лаковете, които не отговарят на стандартите.
Формалдехид – безцветен газ, който помага да се увеличи срока на годност на лака. Ако страдате от алергия, контактът с формалдехид може да причини дерматит и дори химически изгаряния. В най-тежките случаи може да предизвика нарушения на сърдечния ритъм, конвулсии и дори рак.
Дибетил фталат – използва се като ароматизатор. Може да причини ендокринни разстройства, гинекологични пробелми и заболявания на дихателните пътища.
Изследване с участието на 24 жени, ползващи лак за нокти показва, че само след шест часа при повечето участнички били наблюдавани повишени равнища на дифенил фосфат -производно на трифенил фосфат, който се формира в процеса на метаболизма. 10 часа след началото на експеримента нивата на дифенил фосфат в организма на всички участнички скочили до 7 пъти над нормата.

Някои лакове имат специални обозначения:

“5-Free”– означава, че продуктът не съдържа формалдехид, производните му смоли, толуен, дибутил фталати и камфор.

“3-Free”– означава, че не съдържа формалдехид, дибутил фталат, и толун.

Преди да си купите лак, първо трябва да обърнете внимание на съставките. Или просто оставете ноктите да дишат. Лакирайте се само при специални случаи.

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Share
Published by
Живка Кехайова

Recent Posts

Ботев и ЦСКА 1948 с реми в битката за седмото място

Двата отбора не си вкараха гол на "Колежа"...

4 часа ago

Таро прогноза за 6 – 12 май

Ето какво показват таро картите...

5 часа ago

Арх. Здравков: ЦСКА все още няма разрешително за строеж

Жалба бави издаването му за строеж на новия стадион...

6 часа ago

Славия и Арда се занулиха на Овча Купел

"Белите" вече са без шансове за седмото място...

8 часа ago
image0 (9K)