Лекарите в Германия против задължителната ваксинация

Германската интердисциплинарна асоциация за интензивно лечение и спешна медицина (DIVI) е против задължителната ваксинация срещу коронавирус дори при стремително влошаване на епидемиологичната ситуация, свързана с разпространение на инфекцията. Ръководителят на DIVI Гернот Маркс заяви това в интервю за Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

„Това е политическо решение. Като DIVI ние сме против, защото трябва да убеждаваме хората, а не да ги задължаваме. В противен случай съмняващите се ще станат още по-отчуждени от обществото“, твърди Маркс.

Същевременно той смята, че трябва да се положат повече усилия за провеждане на кампании за ваксиниране сред обществеността.

„Политиците трябва да стартират втора мащабна кампания за ваксиниране и да включат активно неваксинираните“, каза ръководителят на DIVI.

Заедно с това обаче Маркс предупреди, че на фона на рязкото увеличаване на броя на новите случаи на коронавирусна инфекция в страната интензивните отделения в болниците в Германия скоро може да се окажат препълнени, предава БГНЕС.

„Ако тази динамика се запази, много скоро ще можем да лекуваме само пациенти, които се нуждаят от спешна помощ, и пациенти с коронавирус. Трябва спешно да предотвратим това“, продължава той.

Освен това Маркс уточни, че по-голямата част от хоспитализираните с коронавирус в отделенията за интензивно лечение не са били ваксинирани.

Ваксинацията срещу коронавирус започна във ФРГ в края на декември. Първите, които бяха ваксинирани, бяха възрастните хора, здравните и социалните работници. Досега поне една доза от ваксината е била поставена на 58,1 милиона германци (69,9% от населението), а около 56 милиона души (67,3%) са напълно ваксинирани. Ваксините, използвани в кампанията, са разработени от американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech, американските компании Moderna и Johnson & Johnson, както и британско-шведската компания AstraZeneca.

По данни на Института по вирусология „Роберт Кох“ (подчинен на германското министерство на здравеопазването) броят на случаите на заразяване с коронавирус в Германия се е увеличил с 48 640 през последните 24 часа. От началото на епидемията инфекцията е открита при 4 942 890 жители на Германия. Общо 191 пациенти са починали от последиците на коронавируса в страната през нощта. Общият брой на смъртните случаи по време на цялата епидемия в Германия достига 97 389. Седемдневната заболеваемост от коронавирус в Германия е 263,7 случая на 100 000 жители, което е най-високото ниво в пандемията.

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)