Лекари настояват за 5 лева потребителска такса

Всеки пациент, независимо дали е пенсионер или работи, ако е получил извънболнична медицинска помощ от лекар, да заплаща пълния размер на потребителската такса. А при нужда да иска пълното или частичното възстановяване на сумата от службите на Министерството на труда и социалната политика. Това предлагат от Българския лекарски съюз в писмо към министъра на здравеопазването и управителя на НЗОК.

[ad id=“263680″]

„Беше въведена разпоредба, която затруднява изключително много медиците. Според нея в отчетните си финансови доклади в края на месеца те трябва да посочват номера на касовия бон, издаден за извършената услуга. До преди няколко дни нямаше указания как точно това трябва да се случва. Това е чиста административна работа. Ние сме лекари! Няма да вършим работата на държавата!“, категоричен бе главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов.

Той настоя потребителската такса за извънболничната помощ да бъде 1% от минималната работна заплата, а за болничната помощ – 2%. Така първата става 5,1 лева, а втората 10,2 лева.

[ad id=“218001″]

„Потребителската такса има 2 функции – да ограничи ненужните посещения при лекаря и да допълни приходите му. В момента тя не изпълнява тези си роли, тъй като по-голямата част от пациентите са освободени от тази такса. Лекарите не заслужават такова отношение от страна на държавата. НАП има цялата информация от касовите апарати. Не би трябвало втори път държавата да иска същата информация“, обясни председателят на УС на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

[ad id=“218548″]

Той недвусмислено заяви, че трябва да се премахне монополът на Здравната каса и така пазарът щял да урегулира сам системата. Защо да не е допустимо един лекар да обяви по-висока потребителска такса, а друг – никаква, запита медикът.


image0 (9K)