Летящ старт за Италия на ЕВРО 2020

Голямото футболно приключение започна с победа на националния отбор на Италия. Стартът на Евро 2020 беше даден с впечатляващ двубой. Скуадра адзура победи Турция с 3:0 в първи мач от Група А, който се проведе на „Стадио Олимпико“ в Рим, видя ЗАРАТА по БНТ.

Срещата може да бъде определена като историческа, тъй като шампионатът беше открит с автогол, нещо, което се случва за първи път на европейски финали. Попаденията паднаха през второто полувреме. Мерих Демирал беше големият грешник в състава на Турция, след като отбеляза в собствената си мрежа. Чиро Имобиле отбеляза за 2:0, а след него и Лоренцо Инсиние се разписа за 3:0.

С много стилна и цветна церемония беше открита надпреварата. Силно впечатление направиха Андреа Бочели и Боно от U2, който изпълни химна на турнира, макар и виртуално.

Италия започна да настъпва към вратата на съперника още от самото начало. Първата сериозна опасност пред вратата на Турция дойде в 18-ата минута. Лоренцо Инсиние получи прекрасен пас от Леонардо Спинацола, но ударът му мина покрай вратата.

Нов шанс за Скуадра адзура последва в 21-ата минута. След центриране от корнер Джорджо Киелини беше много близо до откриване на резултата. Защитникът засече топката с глава, но вратарят Угурджан Чакър изби.

При поредната много добра атака отляво по нападението за Италия, Чиро Имобиле стреля с глава в 32-ата минута, но топката мина покрай страничния стълб на вратата на Чакър.

Малко преди почивката и системата за видеонаблюдение (ВАР) влезе в действие. След преразглеждането на ситуацията беше преценено, че дузпа в полза на Италия няма, заради игра с ръка в наказателното поле на играч на Турция.

Най-ползотворните минути за Скуадра адзура дойдоха след почивката. Италия поведе в резултата в 53-ата след автогол. След бърза атака, Доменико Берарди центрира успоредно на голлинията, а нахлуващият на скорост Мерих Демирал засече в собствената си врата за 1:0. За първи път в историята на европейските финали откриващото попадение на шампионата е автогол.

В 66-ата минута Чиро Имобиле удвои резултата. Вратарят Угурджан Чакър спаси удара на Леонардо Спинацола, но при добавката Имобиле беше точен за 2:0.

В 79-ата минута вратарят на Турция сбърка, връщайки топката в краката на защитник на Италия, но след разиграване пред наказателното поле, Лоренцо Инсиние завърши за 3:0.

В другия мач от първия кръг на Група А Уелс ще се изправи срещу Швейцария от 16.00 часа на 12 юни, събота.

 


image0 (9K)