Ливърпул спечели купата на Футболната асоциация

Ливърпул спечели купата на Футболната асоциация в Англия. На финала „червените“ победиха драматично с 6:5 с изпълнение на дузпи Челси, след като двата отбора завършиха наравно 0:0 в редовното време и продълженията, видя ЗАРАТА.

На „Уембли“ воденият от мениджъра Юрген Клоп състав имаше предимство в началните минути, но не успя да вземе аванс в резултата. След половин час игра звездата на „червените“ Мохамед Салах показа, че не се чувства добре и принудително беше заменен от Диого Жота.

Последваха разменени опасни атака към двете врати, които не доведоха до голове.

Втората част започна с превъзходство на столичани, а след това противниците редуваха периоди, в които владееха инициативата на терена. Шут на Луис Диас срещна гредата на вратата на Челси шест минути преди изтичане на редовното време на мача. В следващата атака и Андрю Робъртсън беше близо до това да открие резултата в полза на 19-кратните шампиони на страната, но и неговият удар намери страничния стълб.

В допълнителните 30 минути „сините“ изглеждаха по-свежи, но не успяха да решат двубоя в своя полза.

При дузпите Сесар Аспиликуета от Челси удари страничната греда и даде предимство на Ливърпул, което беше пропиляно от Садио Мане, чийто шут от бялата точка беше спасен от Едуар Менди. Мейсън Маунт стреля неуверено и вратарят Алисон Бекер парира опита му за гол, а последвалото хладнокръвно изпълнение на Костас Цимикас осигури втори трофей във витрината на „червените“ през настоящата кампания.

Ливърпул триумфира с купата на Футболната асоциация за осми път в своята история и за първи след 2006 година. Лондончани загубиха финала в най-стария футболен турнир в света за трета поредна година.

По-рано през сезона Ливърпул победи Челси след изпълнение на дузпи и във финала в турнира за купата на Лигата. Тимът от Мърсисайд все още има шансове да спечели и титлата във Висшата лига, а на 28 май в Париж ще се изправи срещу испанския първенец Реал Мадрид в решителния двубой от Шампионската лига.


image0 (9K)