Лидерите на държавите от Г-7 обсъждат възстановяването от пандемията

Лидерите на държавите от Г-7 се събраха за първата си среща на живо след близо две години прекъсване, съобщиха световните агенции. Те ще обсъдят възстановяването от пандемията от COVID-19 и се очаква да вземат решение да дарят 1 милиард ваксини срещу коронавируса на по-бедни държави.

Срещата се провежда във Великобритания и започна на 11 юни в Корнуол, югоизточна Англия. Лидерите на водещите световни икономики – Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ – се очаква да обсъдят и създаването на план за световен отговор на бъдещи пандемии.

Тридневната среща на Г-7 е „огромна възможност“ за обсъждане на възстановяването на световната икономика след пандемията, каза британският премиер Борис Джонсън на откриването. Великобритания е домакин на срещата, в чийто дневен ред влизат също инвестиции в „зелена“ и по-справедлива икономика.

Богатите държави са подложени на критики заради големите разлики в достъпа до ваксини срещу COVID-19 между тях и развиващите се страни. Затова се очаква лидерите на държавите от Г-7 да вземат решение да дарят 1 милиард дози ваксини на по-бедни държави.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза преди срещата, че Вашингтон ще дари 500 милиона дози от ваксината на Pfizer/BioNTech през следващата година, а Великобритания обеща да дари поне 100 милиона ваксини.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)