Лидерите на ЕС решават дали ще им среща с Ердоган във Варна

Предстоящата среща ЕС – Турция във Варна обсъждат евролидерите в Брюксел днес. Очаква се в разговорите си премиерът Бойко Борисов и председателите на Европейския Съвет и Еврокомисията официално да потвърдят за важното събиране в Евксиноград след множество спекулации за отмяна на разговорите.

[ad id=“225664″]

Силно напрежение преди срещата между евролидерите и турския президент във Варна събуди подозренията за отмяна на разговорите, коментира Канал 3. Броени дни преди визитата Реджеп Ердоган отново напомни на Брюксел, че не изпълнява споразумението за мигрантите и че Анкара все още очаква обещаните 3 милиарда евро по сделката в противен случая Турция ще пусне бежанците към Европа.

„На срещата във Варна ще сложим пред тях снимките на всички бежански лагери в Турция. Ще им кажем: Ако ще давате финансова помощ за бежанците, направете го. Ако не, бъдете честни с нас“, заяви Ергодан.

[ad id=“263680″]

Споразумението предвижда на Турция да бъдат отпуснати два пъти по 3 млрд. евро. Европейската комисия миналата седмица даде зелена светлина за втория финансов транш, но турският президент алармира за бавното изпълнение на договорката и липсата на напредък в преговорите за присъединяване на Турция към ЕС.

В условията на непрекъснати конфронтации между Брюксел и Анкара, това е поредният опит на премиера Борисов да посредничи в стопяването на ледовете. Именно той е движещата сила и за предстоящата среща в Евксиноград в понеделник.

[ad id=“236993″]

Борисов обясни, че целта му е споразумението между ЕС и Турция за мигрантите да остане в сила с мотива, че ако договорката пропадна България ще е първата врата на бежанците към Европа.

В рамките на деня се очаква българският и министър-председател и евролидерите да изчистят детайлите около срещата, чиято подготовка тече с пълна сила.

[ad id=“236999″]

По-рано говорителят на турския президент приветства разговорите и заяви, че Турция отдава голямо значение на визитата във Варна.


image0 (9K)