Лидерите на страните от ЕС не се разбраха за разпределението на допълнителните 10 млн. ваксини

Европейският съвет на 25 и 26 март се провежда онлайн заради пандемията

Лидерите на държавите от Европейския съюз не се споразумяха за разпределението на допълнителните ваксини срещу COVID-19, договорени от Европейската комисия, съобщиха европейските медии. Става дума за 10 милиона дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, които се очаква да бъдат доставени през второто тримесечие на годината.

България настоява да получи 1 милион дози от тази допълнителна доставка.

По-рано София се нареди сред шест държави от ЕС, водени от Австрия, които изразиха недоволство от неравномерното разпределение на ваксините. Те поискаха повече справедливост, включително и сред разпределението на допълнителните 10 милиона дози ваксини.

Въпросът достигна до срещата на върха на лидерите на държавите членки, макар че обичайно с тази тема се занимава координационният съвет за ваксините, в който всяка от 27-те държави има представител. В заключенията от Европейския съвет обаче се посочва, че лидерите за върнали въпроса към постоянните представители на държавите в Брюксел, които по-рано обсъждаха темата, но не намериха решение.

Европейските медии съобщиха, че разпределението на ваксините е предизвикало спор по време на онлайн срещата на върха.

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц е настоял страната му да получи от допълнителните 10 милиона дози ваксини, въпреки че тя не е сред държавите с най-бавен темп на ваксинация в ЕС, съобщи Политико. Други европейски лидери обаче са се противопоставили на това искане.

„В момента е трудно да се направи заключение, че Австрия има проблем“, каза премиерът на Нидерландия Марк Рюте на пресконференция след заседанието на Европейския съвет. Той отбеляза, че от данните на Европейската комисия е видно, че Хърватия, България и Латвия имат проблем с темпа на ваксиниране и посочи, че подкрепя идеята да им се помогне.

Според източници на Политико на срещата на лидерите е посочено също, че разпределението на ваксините в ЕС първоначално е било направено по квоти на базата на населението на отделните държави. Неравенствата идват от решенията на националните власти на някои страни да не поръчат всички полагащи им се дози. България е сред тези държави.

„Оказва се, че не всички държави са се възползвали от пропорционалния [механизъм] на база броя на населението“, каза след срещата германската канцлерка Ангела Меркел след срещата на върха. „И сега въпросът е как да запазим във възможно най-голяма степен разпределението на базата на населението и едновременно с това да покажем солидарност към тези, които нямат пропорционален дял от доставките“, допълни тя.

В разпространеното от пресслужбата на българското правителство изявление на премиера Бойко Борисов се посочва, че „разпределението на ваксините трябва да бъде по начин, който да помогне на всички държави членки, така че едновременно да можем да излезем от пандемията“.

По-рано Борисов поиска „доставките на дози от ваксините до отделните държави членки да се извършват на равна основа на базата на пропорционалното разпределение на база населението.“ Той беше сред шестимата европейски премиери, които изразиха недоволство от разпределението на ваксините и заговори за „подхода на Орбан“, който поръча ваксини извън общите договори на ЕС – от Русия и Китай.

Това се случи въпреки че България сама е направила заявка за по-малко от половината ваксини, които ѝ се полагат според квотата ѝ.

Държавите от ЕС са подкрепили въведените от Европейската комисия по-строги изисквания за износ на ваксини срещу COVID-19, произведени на територията на ЕС. Въпреки данните, че ЕС е изнесъл повече ваксини, отколкото е поставил, лидерите на държавите членки не взеха решение за спиране на износа. 27-те страни от ЕС също потвърдиха призива си към компаниите производители на ваксините да изпълняват поетите към ЕС задължения.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)