Лидерите на страните от ЕС постигнаха съгласие, което е важно за парите на България

Лидерите на страните от Европейския съюз постигнаха в Брюксел съгласие за приемаенто на Многогодишната финансова рамка и на Фонда за възстановяване.

Това съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в социалната мрежа „Туитър“.

Седемгодишният бюджет на ЕС е на стойност 1,07 трилиона евро, а Фондът за възстановяване от кризата с коронавируса възлиза на 750 милиарда веро евро. Приемането им е много важно и за България. Нашата страна очаква милиарди евро от тях. В срещата на лидерите в Брюксел участва премиерът Бойко Борисов.

По-рано Унгария и Полша наложиха вето на Евробюджета и на Фонда. Те не бяха съгласни парите от тях да бъдат отпускани, само ако бъде решено, че отделните страни спазват принципите на правовата държава.

Двете страни се съгласиха да оттеглят ветото си, след като Европейският съюз се съгласи на промени в споразумението. Механизмът за върховенството на закона няма да се задейства преди за него да се произнесе Съдът на ЕС. По този начин Унгария и Полша си „купуват“ малко време, защото Механизмът няма да започне да действа от 1 януари, а след като съдът се произнесе, което може да отнеме до година и половина или две.

Останалите държави от ЕС поискаха гаранции, че съдът ще се произнася по бързата процедура в тези случаи.

Другата „отстъпка“, която получиха Унгария и Полша е, че Механизмът ще се задейства само в случаи, които действително са свързани с отпускането на евросредства.

 

 


image0 (9K)