Лидерите на САЩ и Европа сдържано поздравиха Ердоган за победата

Президентът на САЩ,  Доналд Тръмп вчера поздрави по телефона Реджеп Ердоган за победата му на референдума, предадоха Ройтерс и БТА.
Информацията е от източници в турското президентство. Вашингтон бе сдържан към начина, по който е протекъл самият референдум.

В телефонния разговор двамата президенти са обсъдили развитието на обстановката в Сирия и американския отговор на химическата атака от 4 април в сирийската провинция Идлиб. Това предаде АП, като цитира изявление на кабинета на Ердоган, пише dir.bg

Белият дом заяви вчера, че няма да коментира референдума в Турция, който дава огромни нови правомощия на Ердоган.

„Има международна комисия от наблюдатели, които анализират този въпрос и ще публикуват доклад до 10-12 дни. Ние ще ги изчакаме и ще им дадем възможност да си свършат работата“, заяви говорителят на Белия дом,  Шон Спайсър пред журналисти.

Канцлерът на Германия,  Ангела Меркел призова Реджеп Тайип Ердоган за „уважителен диалог“ в страната след победата на референдума за предоставянето на повече правомощия на президента, предава AFP.

„Германското правителство очаква от турските управляващи сега да търсят уважителен диалог с политическите и обществени сили в страната след тази трудна предизборна кампания“, се казва в съвместно изявление на канцлера Ангела Меркел и външния министър на Берлин Зигмар Габриел.

„Организирането на референдум за смъртното наказание очевидно ще бъде скъсване с ценностите и ангажиментите“, които Турция прие при присъединяването си към Съвета на Европа, заявиха от френското президентство, предава AFP.

„Турция избра повече ислямофашизъм и тоталитаризъм днес“, каза холандският политик Герт Вилдерс.


image0 (9K)