Лидери на страни от Европейския съюз: Предстоят трудни месеци

Във все повече европейски държави не изключват налагането на национална карантина заради растящия брой на заразените с коронавируса COVID-19.

Коронакризата принуди управляващият в Германия Християндемократичен съюз да вземе трудно политическо решение и да отложи за втори път конгреса, на който трябва да бъде избран наследникът на Ангела Меркел.

В Германия броят на заразените расте драстично. Говорителят на правителството нарече ситуацията „драматична“, а канцлерът Ангела Меркел призова хората да спазват ограниченията. В сряда предстои ново решение за въвеждане на по-строги мерки в страната.

Германското европредседателство съобщи, че ограничава срещите на живо в администрацията на Европейския съюз. Причината – в сградите на Евросъюза няма достатъчно големи помещения, където могат да се спазват изискванията за физическа дистанция.

Пред нова национална карантина са изправени Австрия и Чехия. 

„Ако не успеем да спрем ръста на новите случаи на коронавирус, няма да можем да избегнем карантината“, заяви австрийският канцлер Себастиян Курц, според когото ключово е състоянието в болниците.

Въпреки наложените ограничения броят на новите случаи с коронавирус в Чехия продължава да расте. Във видеообръщение в социалните мрежи премиерът Андрей Бабиш не изключи удължаване на извънредното положение и налагането на нови рестрикции. В една от панаирните палати в Прага полева болница е готова да приема пациенти.

Испания върна извънредното положение в цялата страна, наложен е и вечерен час. В Каталуня обсъждат въвеждането на вечерен час през уикенда.

Италия затваря театрите, киносалоните, спортните зали, а ресторантите, баровете и кафенетата ще работят до 18.00 часа.

 


image0 (9K)